eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem bűncselekmény uzsorakamatra hitelezni - lapszemle

A Népszabadság arról ír, hogy nem követ el bűncselekményt, aki rendszeresen hitelez másoknak uzsorakamatra. Tavaly egész évben 87 nyomozást rendeltek el uzsorahitelezéssel összefüggésben, az idén fél év alatt már 102-t. A nyomozások többnyire önbíráskodás, zsarolás miatt, ritkábban jogosulatlan pénzügyi tevékenység, csalás vagy emberrablás, személyi szabadság megsértése, esetleg könnyű testi sértés gyanújával indultak.

A lap úgy tudja: azért lett fél év alatt ötödével több az ilyen ügy, mint tavaly egész évben, mert az ORFK bűnügyi főosztálya júniusban levélben szólította fel a megyei főkapitányságokat az uzsorások elleni hatékonyabb fellépésre.

A lap ugyanakkor megjegyzi: az ügyeknek csak a töredéke kerül bíróság elé, hiszen a nyomozásoknak az a tapasztalata, az áldozatok nem szívesen mondják jegyzőkönyvbe a vallomásukat, többségüknek ugyanis a következő hónapban is csak az uzsorás ad kölcsönt a megélhetésre vagy épp az előző kölcsönrészlet törlesztésére.

A büntető törvénykönyv nem ismeri az uzsora fogalmát, a polgári törvénykönyv szerint pedig ugyan semmissé lehetne nyilvánítani az egyik fél számára "feltűnően aránytalan előnyt" kikötő szerződéseket, de ezt eddig még egyetlen uzsorás áldozata sem kérte.

Nem látható át a magyar bankrendszer - írja a Magyar Nemzet. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Európai Parlament Magyar Néppárti Delegációja által szervezett budapesti konferencián azt mondta, hogy növelni kell a magyar bankrendszer átláthatóságát.

Az MNB elnöke kiállt a teljes listás lakossági hitelnyilvántartás, azaz a pozitív adóslista létrehozása mellett, ami az adatvédelmi biztos eddig mindig kifogásolt. A jegybankelnök szerint megoldást jelentene, ha a nyilvántartásban csak azok az adósok szerepelnének, akik maguk is hozzájárulnak a közzétételhez.

Simor András úgy látja: a bankrendszer fejlettségét az is mutatja, hogy a visegrádi államok közül Magyarországon a legmagasabb a hitelállomány GDP-hez viszonyított aránya - mondta. Hozzátette: a magyarországi bankpiac pozitív megítélését nagyban segíti, hogy nemzetközi összehasonlításban is magas a bankok tőkére, illetve eszközállományra vetített jövedelmezőségi mutatója.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×