eur:
390.67
usd:
366.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Gyurcsány: Magyar nem háborúzhat magyarral

Véget ért a Magyar Demokratikus Charta rendezvénye szombaton a budapesti Kossuth téren. Gyurcsány Ferenc kormányfő azt kérte a résztvevőktől, vigyék el az üzenetet, hogy létezik egy olyan Magyarország, amelyben megértés és béke honol, és ebben az országban mindenkire szükség van. A szabadságjogok és a béke fontosságáról beszélt Demszky Gábor főpolgármester. Az összefogás és a szélsőjobb elleni közös fellépés fontosságát hangoztatták azok a felszólalók, akik a romaszervezetek által tartott demonstráción mondtak beszédet a fővárosi Olimpiai Parkban.

A magyarok egymásnak nem ellenfelei, hanem bajtársai, testvérei; magyar nem háborúzhat magyarral - mondta Gyurcsány Ferenc a Magyar Demokratikus Charta rendezvényén a fővárosi Kossuth téren.

Az utolsóként a pódiumra lépő miniszterelnök azt kérte a résztvevőktől, vigyék el az üzenetet, hogy létezik egy olyan Magyarország, amelyben megértés és béke honol, és ebben az országban mindenkire szükség van.

Mi egy nyugodt, békés országot akarunk, ahol mindenki az lehet, ami akar. Ebben, a legszentebben közösek vagyunk magyarok, demokraták - mondta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő hangsúlyozta: azt üzeni a jobboldaliaknak, hogy ők is a honfitársai és a barátai.

Kiemelte: Magyarország ereje sokszínűségéből ered. Úgy fogalmazott: a jóindulatú emberek egymásra nyitott Magyarországát keresi.

Demszky: Nem félünk

"Azért gyűltünk itt össze, hogy kinyilvánítsuk, nem félünk" - mondta Demszky Gábor a Magyar Demokratikus Charta szombati rendezvényén, a budapesti Kossuth téren. A főpolgármester felidézte, hogy az elmúlt két évben milyen típusú szélsőjobboldali fenyegetések történtek az országban. Példaként említette a többi közt a Magyar Gárdát, s a szélsőjobboldali internetes fenyegetéseket.

Demszky Gábor úgy fogalmazott: a legfontosabb feladatunk embernek maradni, amikor mások magasra emelik a gyűlölet zászlóját.

"Azokkal szemben is megvédjük demokráciánkat, akik megnyilvánulásaikkal felbátorítják az ilyen elvadult embereket" - hangsúlyozta.

Demszky Gábor úgy vélekedett: vannak olyan politikusok, akik szóban elítélik az utcai erőszakot, "áhítatosan rácsodálkoznak" a nyílt rasszizmusra, de például az önkormányzatokban koalíciót kötnek a szélsőjobboldali párttal, a Jobbikkal.

"Ezek a farizeusok, álszent politikusok nem demokraták" - mondta, hozzátéve: az ilyen kettős beszéd véleménye szerint szétrombolhatja a magyar demokráciát.

Piros-fehér-zöld ernyő a barna eső ellen

Egy piros-fehér-zöld esernyőt nyitottak ki a "barna eső" elleni védekezésül szombaton a budapesti Kossuth téren felállított színpadon a Magyar Demokratikus Charta alapítói: Konrád György író, Farkasházy Tivadar humorista, újságíró és Vitányi Iván szocialista politikus.

Vitányi Iván arról beszélt, hogy 1993 szeptemberében a charta tagjai ugyanúgy álltak a Kossuth téren, mint most, két okból: valami ellen és valamiért. Nem hagyják, hogy az utcát a szélsőjobboldal "gátlástalan, agresszív politikai színtérré" züllessze - emelte ki. Emellett céljuk a demokrácia és a társadalom felemelkedése. Hozzátette: ennek az egész társadalomban kell eldőlnie.

A charta alapítója azt mondta, megmutatják, hogy Magyarországon nem csak a szélsőségesek vannak jelen a politikai téren, hanem a magyar demokraták is. Megjegyezte, hogy a szociális demokratáknak, a liberális demokratáknak és a nemzeti konzervatív demokratáknak nem csak arról kell vitatkozniuk, hogy miben különböznek, hanem azt is fel kell mutatniuk, amiben egyetértenek.

Vitányi Iván szerint a demokrácia hívei közül sokan közönybe menekültek vagy elbújtak félelmükben, de ne féljenek, mert sokan vannak.

A Clark Ádám térről elindult mintegy kétezres menetet a Roosevelt téren körülbelül ezerötszázan várták és tapssal fogadták. Itt a két tömeg egyesült, és az Akadémia utcán tovább indult a Kossuth térre.

Nem sokkal délután három óra előtt a Clark Ádám térre megérkezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége. A demonstráción megjelent Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Veres János pénzügyminiszter, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes is, valamint több közéleti személyiség, köztük Vágó István televíziós műsorvezető és Vásárhelyi Mária szociológus.

A menet előtt fiatalok egy traszparenst tartanak, amelyen az olvasható: "A köztársaságért, a demokráciáért, a szabadságért".

A Magyar Demokratikus Charta létrehozását Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelentette be a július elejei melegfelvonuláson kirobbant zavargások után. A szélsőségek, az indulatok és az intolerancia elleni jogos nemzeti önvédelmet deklaráló dokumentumot eddig mintegy 5 ezren, többek között közéleti személyiségek is aláírták.Összefogást hirdettek a romaszervezetek

Az összefogás és a szélsőjobb elleni közös fellépés fontosságát hangoztatták azok a felszólalók, akik a romaszervezetek által tartott demonstráción mondtak beszédet a fővárosi Olimpiai Parkban.
Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) és a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) elnöke új kezdetet hirdetett, hangoztatva, a nyomor, a kiszolgáltatottság ellen csak romák és nem romák közös összefogása lehet az egyetlen orvosság. A roma vezető beszédében úgy fogalmazott: "feltámadott a szélsőségek tengere, a halált hozó ciklonok ellen gátat kell építeni, mert az ár elsodorhatja egész Magyarországot".

Kolompár Orbán azt mondta: ma a pártpolitikai érdekek fölé helyezték a romák ügyét, közösen vernek hidat, amelyen együtt haladhat cigány és nem cigány a demokrácia útján, hiszen mindkét oldal képviselői itt vannak az romák által összehívott demonstráción. A beszédet hallgatók egymás kezét megfogva és a magasba emelve hosszasan azt skandálták: "Soha többé fasizmust!".

Mohácsi Viktória liberális európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy Olaszországban "zsidó- és cigányellenes törvényeket alkotnak", eddig 70 ezer cigánynak kellett elhagynia a dél-európai országot.

A tüntetésen valamennyi cigányszervezet liberális, jobb- és baloldali vezetése is felszólalt, így részt vett és beszédet mondott több megyei Lungo Dromo-s képviselő is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×