eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szigorúbb szabályozási terv a Belső-Erzsébetvárosra

Az eddiginél szigorúbb szabályozási tervet fogadott el a Belső-Erzsébetvárosra pénteken a főváros VII. kerületének képviselő-testülete - közölte Gergely József alpolgármester. A Nagydiófa Egyesület szerint az új szabályozás törvénytelen, ezért a szervezet az ügyészséghez fordul.

A péntektől hatályos terv egységesen szabályozza a régi pesti zsidónegyedet is magában foglaló városrészt, az értékmegőrzésre és az ott élők életminőségének, lakhatási feltételeinek javítására helyezve a fő hangsúlyt - közölte az alpolgármester.

A terv lényegesen szigorúbb az eddigieknél, például nincsenek benne kötelező bontások, inkább rehabilitáló jellegű, az építési feltételek pedig sokat szigorodtak - tette hozzá Gergely József

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy jogerős bontási engedélyt az önkormányzat nem vonhat vissza, ehhez az állam segítségére volna szükség, ugyanúgy, mint a felújítások finanszírozásában. "Ebben élni fogunk a felterjesztési jogunkkal" - jelezte.

Bakó Katalin, a Nagydiófa Egyesület titkára az új szabályozási tervvel kapcsolatban azt mondta, hogy az több pontban is törvénytelen. "Az a gyanúnk, hogy a VII. kerületi és a Fővárosi Önkormányzat azt a látszatot akarja kelteni, hogy a fővároson átment ez a szabályozás" - fűzte hozzá.

Világörökségi területtel kapcsolatos terv esetén a főpolgármesternek egyetértési joga van, ám Demszky Gábor ehhez a tervhez nem adta egyetértését, ennek hiányában helyi szabályozási tervet elfogadni érvénytelen és jogellenes - közölte.

A szervezet az ügyészséghez fordul, kérve, hogy vizsgálják felül az előterjesztéseket és a Fővárosi Közgyűlés jegyzőkönyvét, mert álláspontja szerint szándékosan megtévesztették a közgyűlést, a közvéleményt és a sajtót.

Az UNESCO Világörökség Bizottsága nyáron tartott ülésén aggodalmát fejezte ki a belső-erzsébetvárosi régi zsidónegyedben folyó bontások és építkezések miatt. A bizottság konkrét lépéseket vár a magyar államtól az Andrássy úti világörökségi helyszín védőzónájában lévő terület megóvása érdekében, ezért felkérte a magyar hatóságokat: vizsgálják meg újra egyenként a kiadott bontási engedélyeket, hogy azok birtokosaival megegyezés születhessen az épített örökség megőrzésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×