eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Simor: az erősebb versenytől olcsóbb lenne a hitel

A bankszektorban nagyobb versenyt, a hitelezésben a teljes listás lakossági hitelnyilvántartás létrehozását tartja szükségesnek a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Simor András az Európai Parlament magyar néppárti delegációja által szervezett rendezvényen tartott előadást.

Magyarországon a tőkepiac kicsi és fejletlen, a bankrendszer viszont régiós összehasonlításban eléggé fejlett, jelentős szerepet játszik a gazdaságban - mondta a Nemzeti Bank elnöke. A verseny azonban még, különösen a lakossági szektorban, nem elégséges mértékű a bankok között - tette hozzá Simor András.

A jegybank elnöke hangsúlyozta, hogy növelni kell az átláthatóságot a bankszektorban. Sokat lehetne tenni abban is, hogy a bankváltás egyszerűbb legyen, mert akkor a bankok jobban odafigyelnének a kondícióikra. Az erősebb versenytől pozitív hatások várhatók.

"Az erősebb verseny következménye az, hogy növekszik a hatékonyság a bankrendszerben és kevesebb bank lesz. A lényeg azonban az, hogy valószínűleg alacsonyabb hitel- és magasabb betéti kamatokat fogunk élvezni, hatékonyabb lesz pénzügyi közvetítőrendszert, és ez mind hozzájárulhat a GDP növekedéséhez" - fogalmazott.

Simor András kiemelte, hogy a jegybanknak aktívabb szerepe lehet a teljes listás lakossági hitelnyilvántartás létrehozásában. "Gyakorlatilag arról van szó, hogy ne csak azokhoz férhessen hozzá információszinten a bankrendszer, akiknek már van rossz hitelük, hanem a bank tudja azt is, hogy ennek az ügyfélnek már van jó hitele is, és azt rendesen fizeti. Ennek a listának a létrehozása már többször megbukott az adatvédelmi ombudsmanon, holott más országokban már működik ilyen rendszer" - mondta Simor András.

Most azonban a kérdést ismét napirendre vette az igazságügyi minisztérium. A kompromisszum az, hogy a teljes rendszert létrehoznák, de csak annak az adataihoz lehetne hozzáférni, aki ehhez hozzájárul.

Simor András reméli, hogy a javaslat így már átmegy a törvényhozáson. A jegybank elnöke a listáról azt mondta: a bankrendszer ennek segítségével jobban ismerné a hitelek kockázatát, kevesebb lenne a hitelcsőd, alacsonyabb hitelkamatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×