eur:
391.19
usd:
365.43
bux:
68030.68
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Gyurcsány: A szociális rendszert is át kell alakítani

Sokkterápia helyett mérsékelt, folyamatos reformpolitikát ígért a miniszterelnök a budapesti Politikai és vállalati vezetői fórumon.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a versenyképesség sok elemből tevődik össze, nemcsak a gazdaságról szól, hanem a társadalmi versenyképességről, az ország kultúrájáról, lakóinak habitusáról is.

A kormányfő hozzátette: a kormányzati lépéseknek a társadalom más területeire is ki kell terjedniük, így az oktatásra és a szociális rendszer átalakítására is.

A fórumon Varga Mihály, a Fidesz alelnöke úgy vélte: elsősorban a hitelességet kell visszaszerezni a versenyképesség javítása érdekében. Emellett szükségesnek nevezte a többi között a fiskális konszolidációt, a közterhek csökkentését és egy második Széchenyi-terv bevezetését.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke arról beszélt, hogy az állami túlterjeszkedés megakadályozását szolgáló törvényjavaslatot nyújtanak be a parlament elé, és ennek elfogadásához széles körű támogatást akarnak szerezni.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke azt mondta: a rendszerváltás óta tartó populizmus befejezésére és a korrupció visszaszorítására van szükség; véleménye szerint ez a két tényező akadályozza leginkább a versenyképességet.

Bagdy Gábor, a KDNP képviselője úgy vélte: olyan programra van szükség, amely a társadalmi igazságosságot, a méltányos közteherviselést, a hosszú távú egyensúlyt és a kiszámíthatóságot helyezi előtérbe.

A Politikai és vállalati vezetői fórumot az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Joint Venture Szövetség, valamint a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara harmadszor szervezte meg.

Az állami újraeloszás mértékének visszafogását szorgalmazó véleményekre Veres János pénzügyminiszter azt mondta: az elmúlt pár évben jelentősen csökkentek az állami kiadások.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×