eur:
391.04
usd:
366.2
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

"Cáfolhatatlan bizonyítékok" a megfigyelési ügyben

Több magas beosztású pénzügyminisztériumi tisztviselő, köztük Keller László államtitkár is célszemélyként szerepelt a megfigyelési ügyben - írja a Népszabadság. Lapszemle.

A Népszabadság értesülései szerint több magas beosztású pénzügyminisztériumi tisztviselő, köztük Keller László államtitkár is célszemélyként szerepelt az UD Vagyonvédelmi Zrt. nevével fémjelzett megfigyelési ügyben. A lap összegzi, hogy hivatalosan meg nem erősített információk szerint eddig Dávid Ibolyáról, Laborc Sándorról, az NBH főigazgatójáról, és Bajnai Gordonról is valószínűsíthető, hogy megfigyelés alá vonták, környezettanulmányt készítettek róla. A miniszter nyilván potenciális kormányfőjelöltként került látókörbe. A Népszabadság úgy értesült, az UD Zrt. telephelyein és vezetőinél tartott házkutatáson számos olyan - a hatóságok szerint cáfolhatatlan - bizonyítékot foglaltak le, amelyekből az UD célszemélyei azonosíthatóak. A nyilvántartásból állítólag az is kiderül, hogy kiket követtek, s kik voltak azok, akiket "elektronikai úton" tartottak megfigyelés alatt. A lap információi szerint "a hatóságok látókörébe került" valaki, aki kiadott egy - az egyik hivatalos szerv által összeállított - telefonos híváslistát az UD Zrt-nek.

A Magyar Nemzet cikke szerint a Kossuth téri mélygarázs építője hatmilliárd forintot használhat fel közbeszerzés nélkül, miután a tendereztetés alól nemzetbiztonsági okokra hivatkozva felmentést adott az Országgyűlés szakbizottsága. Az erről döntő ülésen a főpolgármester-helyettes képviselőjének oldalán megjelent az egyik lehetséges beruházó is. A kereszténydemokrata Simicskó István szerint a beruházást a korrupció gyanúja lengi körül, és felesleges is.

Gyönge próbálkozások vannak, de még nem tudott kitörni a recessziós időszakból a magyar építőipar - írja a Napi Gazdaság. Ágazati szereplők szerinte ezen a helyzeten nem sokat segít a kormány adócsomagja sem. A napilap elemzéséből kiderül, a szektort kevésbé sújtja az adók átalakítása, az effektív adókulcsuk eddig sem sokkal maradt a nominális 16 százalék alatt. Viszont jól jönnek ki a járulékváltozásokból - még az eho bevezetése a természetbeni juttatásokra sem tud nagyon rontani a képen.

A Világgazdaság arról ír, hogy csökkenhet jövőre a turisztikai szolgáltatók árbevétele azon kormányzati szándék miatt, amely szerint 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás terhelné a belföldi vendégforgalom mozgatórugójának tekinthető üdülési csekket. Az előterjesztés pénteken kerül a parlament elé. Tavaly már a belföldi vendégforgalom ellenértékének a negyedét üdülési csekkekkel fizették ki idehaza - derül ki a lap számításaiból. A turisztikai szakemberek úgy vélik, hogy az ehóval terhelt csekknél a munkáltatók nem nyelik majd le az adóköteles összeget, hanem arányosan ugyanennyivel kisebb értékben adnak utalványt a dolgozóiknak. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány szerint az idei csekkforgalom elérheti a 40 milliárd forintot.

Bár a Martinsa Fadesa sokáig tagadta, hogy csődvédelmi eljárása bármilyen hatással lenne a magyarországi leányvállalatának működésére, sokan kétkedve fogadták, s úgy tűnik, a kétkedőknek lett igazuk - számol be a portfolio.hu. A Fadesa kiárusítja a magyar mellett szinte az összes kelet-európai projektjét, és kivonul a piacról. A listán hotelek, irodák, lakások és földterületek, gyakorlatilag minden szerepel.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×