eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hároméves mélyponton a tőzsde - a nap legfontosabb hírei

Elfogadta a kormány az adótörvények jövő évi módosításait, egyes javaslatokról még nincs döntés; több mint 3,8 százalékkal gyengült a Budapesti Értéktőzsde indexe; várhatóan a jövő év elején már vízum nélkül utazhatnak a magyarok az Egyesült Államokba.

A kényes kérdésekben még nem döntöttek

Elfogadta a kabinet az adótörvények jövő évi módosításait. A kormányszóvivő elmondta: a csomagot pénteken nyújtja be az Országgyűlésnek a pénzügyminiszter. Budai Bernadett közölte: Veres Jánost megbízták azzal, hogy addig egyeztessen a javaslatokról az Országos Érdekegyeztető Tanács, illetve a Gazdasági Együttműködési Fórum tagjaival. A szóvivő szólt arról is, hogy még nincs döntés a fuvarozók üzemanyag-elszámolásáról és a jelenleg adómentes természetbeni juttatások 11 százalékos megadóztatásáról. A pénzügyi tárca szerint összesen 145 milliárd forint tehercsökkenés valósulhat meg jövőre, 100 milliárddal a vállalkozók, mintegy 50 milliárddal pedig az állampolgárok terhei mérséklődnek.

Vitát akarnak

Továbbra is parlamenti vitát szorgalmaz a miniszterelnök Megegyezés című programjáról a Fidesz. Az ellenzéki párt alelnöke az InfoRádióban közölte: a házbizottság csütörtöki ülésén újra javasolni fogják, hogy az Országgyűlésben hétfőn szavazzanak az anyagról. Pokorni Zoltán azt mondta: már nem érvényes a kabinet 2006-ban elfogadott programja, hiszen az akkori parlamenti választást megnyerő koalíció azóta felbomlott.

Hiánycél

Önkormányzatok nélkül csaknem 80,5 milliárd forint hiányt vár szeptemberre a Pénzügyminisztérium; az év első 9 hónapjában 753 milliárd lehet a deficit, ami a GDP 2,8 százaléka. Keller László, a tárca államtitkára elmondta: az év egészére továbbra is a GDP 3,8 százalékának megfelelő államháztartási hiányt várnak.

Lejtmenet

Jelentős, 3,83 százalékos csökkenéssel, 17.889 ponton zárta a kereskedési napot a Budapesti Értéktőzsde indexe. A BUX 2005 júniusa óta nem járt 18 ezer pont alatt. Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta: korai még pontosan megítélni, de komolyabb megrázkódtatásra sem a magyar fogyasztóknak, sem a piacnak nem kell számítania a nemzetközi hitelpiaci válság napokban megjelent újabb hulláma miatt. A pánik azután alakult ki a nemzetközi piacokon, hogy az Egyesült Államokban bejelentették: csődbe ment a negyedik legnagyobb befektetési bank, a Lehman Brothers.Fodor-Orbán, 2. rész

Négypárti ellenzéki találkozó helyett SZDSZ-Fidesz egyeztetés lesz csütörtökön; a két párt elnöke, Fodor Gábor és Orbán Viktor június óta másodszor ül tárgyalóasztalhoz. Az SZDSZ közölte: bár a meghívókat egyszerre küldték meg, a pártvezetőkkel külön-külön szeretnének egyeztetni. A liberálisok elnöke a kormányfő Megegyezés című programjának bemutatása után kezdeményezett egyeztetést a szakértői kabinet felállításáról.

Szavaznak

Legkésőbb január közepéig szavazhatnak a ferencvárosi, 12-es országos egyéni választókerületben élők a lemondott Gegesy Ferenc szabad demokrata országgyűlési képviselő utódáról. Kökény Mihály, az MSZP kerületi elnöke közölte: nem tartja kizártnak, hogy az SZDSZ-szel közös vagy támogatott jelöltet indítanak, de erről még konzultálnak.

Újjászülető főterek

Nagyszabású városrehabilitációs programról döntött a kormány, amelynek keretében 11 milliárd forintból 6 megyei jogú város központja újulhat meg. Molnár Csaba, a gazdasági tárca államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a projekt keretében a kaposvári, a győri, a szombathelyi, a nyíregyházi, a debreceni és a soproni belváros újulhat meg.

Közelebb a vízummentesség

Véglegesítették az amerikai vízummentességi programhoz való csatlakozáshoz szükséges utolsó megállapodás, a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezmény szövegét - jelentette be a külügyminiszter. Göncz Kinga közölte: a magyarok várhatóan a jövő év elején már vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, akárcsak a többi új uniós tagállam polgárai.

Megkapták a fizetést

Kifizette csaknem 700 dolgozója elmaradt munkabérét a Zalabaromfi cégcsoport. A vállalat igazgatósága közölte: az összesen mintegy 53 millió forint átutalását az tette lehetővé, hogy kedd este a zalaegerszegi cégcsoport számláit kezelő CIB Bank - amely korábban zárolta a folyószámlákat - megállapodott a Zalabaromfival.

Gyerekek közé hajtott

Nyíregyházán életveszélyesen megsérült az a 12 éves kislány, akit egy kijelölt gyalogátkelőhelyen ütött el egy személyautó reggel. A HavariaPress értesülése szerint egy gyerekcsoport kelt át szabályosan az úttesten, amikor egy gépkocsi fékezés nélkül közéjük hajtott, és elgázolta egyiküket. A balesetet a gépkocsit vezető 49 éves nő figyelmetlensége okozta.

Vége a paralimpiának

Pekingben véget értek a szeptember 6-án kezdődött paralimpiai játékok. A magyar zászlót az egy arany- és két bronzérmet szerző úszó, Sors Tamás, a csapat legeredményesebben szereplő tagja vitte a Madárfészek Stadionba. A zárónapon Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a felkészülési körülmények javítását szorgalmazta. A küldöttség egy arany- és öt bronzérmet szerzett, és ezzel Magyarország a 49-ik az éremtáblázaton.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×