eur:
388.83
usd:
361.77
bux:
68587.16
2024. május 8. szerda Mihály

Göncz: Az országnak pluszbevételei lesznek a Déli Áramlatból

Csak Magyarországon vált belpolitikai kérdéssé a Nabucco és a Déli Áramlat gázvezetékek ügye - mondta a külügyminiszter az évadnyitó tájékoztatóján. Göncz Kinga szerint Magyarország számára mindkét vezeték fontos, a Nabucco dupla forrásmegosztást jelent, a Déli Áramlatból pedig pluszbevételei lesznek az országnak. A tárcavezető beszélt az amerikai vízummentességről és a szlovák-magyar kapcsolatokról is.

A külügyminiszter szerint a Nabucco és a Déli Áramlat gázvezeték összesen 10 százalékkal növelheti a magyarországi gázbehozatalt.

Göncz Kinga az Európai Unió által támogatott Nabuccóval és az orosz építésű Déli Áramlattal kapcsolatos vitákról elmondta: az ügy csak Magyarországon váltott ki belpolitikai vitát. Hozzátette: a majdan közép-ázsiai forrást felhasználó Nabucco projektnek Magyarország az alapítója volt, és "egy ideje élére álltunk jól felfogott nemzeti érdekből", az uniós vezeték ugyanis duplán jelent diverzifikációt, a forrás is új és a vezeték is. A Déli Áramlattal kapcsolatban viszont hangsúlyozta: ez egy olasz-orosz tervezet, és elsődleges kedvezményezettjei az európai országok.

"Magyarország az egyik utolsó csatlakozója volt ennek a megállapodásnak, ami több országon megy keresztül, és amiért fontos: tranzitország leszünk, amiből bevételeink lesznek, és a tárolókapacitás szempontjából fontos nekünk. Ha több gáztárolási lehetőségünk van, az a mi energiabiztonságunkhoz is hozzájárul" - fejtette ki a tárcavezető.

Göncz Kinga megismételte, amit korábban már a kormányfő is hangsúlyozott, hogy a két gázvezetékprojekt jól megfér egymás mellett, sőt, erősíti is egymást.

A külügyminiszter az évadnyitó tájékoztatóján beszélt arról is, hogy Magyarország támogatja Grúzia és Ukrajna NATO-csatlakozását, és a szövetség decemberi csúcstalálkozóján szorgalmazni fogja, hogy a két országot meghívják a NATO úgynevezett előszobájába, azaz kapjon tagsági akciótervet.A külügyminiszter szerint Szlovákiának meg kell szüntetnie a magyarokkal szembeni kettős beszédet. Göncz Kinga kifejtette: amíg Robert Fico szlovák miniszterelnök rendre a két ország jó viszonyáról beszél, a kormányában lévő párt elnöke, Jan Slota becsmérlő kijelentéseket tesz Magyarországra.

"Jan Slotának a legfőbb mondanivalója a belpolitikában, aminek szomszédságpolitikai jelentősége is van, a magyarellenesség, de mindenfajta idegenellenesség. Menetrendszerűen mond olyanokat, amelyek elérik a gyűlöletbeszéd szintjét, és komolyan mérgezik a kapcsolatokat" - jelentette ki a külügyminiszter.

Göncz Kinga szerint a szlovák kormánynak óriási felelőssége van a két ország viszonyának romlásában, mert a Szlovák Nemzeti Párt tagja a kabinetnek. A miniszter úgy fogalmazott: Robert Fico miniszterelnök "halványan, vagy alig-alig határolódik el" Ján Slota kijelentéseitől.

A szlovák kormányfő a Népszabadságnak adott interjújában az erre irányuló kérdésre azt mondta, ő már többször elítélt mindenféle szélsőséges megnyilvánulást. Robert Fico egyébként úgy látja, ugyan jobb is lehetne, de nem olyan rossz az államközi és a politikai viszony Magyarország és Szlovákia között. Göncz Kinga szerint viszont pont ezen kellene javítani, mert a gazdasági és a civil kapcsolatok megfelelők.

A külügyminiszter kifejtette: Ján Slota kijelentései ciklusokon átívelően meghatározhatják a kapcsolatokat. Ilyen körülmények között nehéz hivatalos magyar-szlovák miniszterelnöki találkozót előkészíteni, ahogy egyelőre államfői találkozóra sem lehet számítani.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×