eur:
385.28
usd:
354.47
bux:
68142.42
2024. május 21. kedd Konstantin

Orbán: A kormány békaperspektívából szemléli az eseményeket

A Fidesz elnöke szerint a kormány békaperspektívából figyeli a világgazdasági eseményeket. Orbán Viktor az InfoRádiónak azt mondta: a magyar gazdaság bajai belülről fakadnak, ugyanis a kormány elveszítette szavahihetőségét, és csak politikai túlélésével foglalkozik. A politikus elmondta azt is, hogy Az Európai Néppárt úgy döntött: szerdán felveszi soraiba megfigyelői státusban a grúz kormányzó pártot. Azt is hangsúlyozta, hogy Oroszországtól független alternatív gáz-, és olajbeszerzésre lenne szüksége Magyarországnak.

Kétségkívül igaz, hogy a világgazdagási környezet kedvezőtlenül változott az elmúlt időben, de mos üt vissza az is, hogy amikor az kedvező volt, és sok pénz állt rendelkezésre, felelőtlen gazdaságpolitikát folytatott a magyar kormány - nyilatkozta az InfoRádiónak Orbán Viktor. Mint mondta, így az ország ahelyett, hogy megerősödött volna, legyengült.

A Fidesz elnöke kifejtette: ha valaki figyeli a bankok helyzetét, azt, hogy azok mennyi hitelt tudnak kihelyezni, és mennyi ezen hiteleknek a költsége azok számára, akik - elsősorban a vállalkozások - azokat igénybe veszik, aggasztó jeleket láthat a magyar pénzpiacon.

Orbán Viktor szerint most, hogy jegesebb szelek járnak, már nehezebb védekezni, de még lehetne. A magyar gazdaság bajai elsősorban nem kívülről érkeznek, hanem belülről sarjadnak - vélekedett.

A kormány elveszítette az szavahihetőségét

Az Európai Néppárt alelnöke hozzátette: nincs kormány, nincs gazdaságpolitika, van viszont kiszámíthatatlanság. A kormány elvesztette szavahihetőségét, ezért az üzlethez szükséges bizalom is hiányzik. Az adókat pedig csökkentés helyett újra és újra emelik.

Márpedig a magyar gazdaság szerinte jelentős adócsökkentés nélkül nem tud föllendülni, akkor pedig nem jönnek létre új munkahelyek sem.

A kormány békaperspektívájától, attól, hogy csak arra játszik, túlélje a következő parlamenti szavazást, szenved minden magyar - jelentette ki az ellenzéki vezető.

Hozzáfűzte, ha egy választás eredményeként új parlament és új kormány alakulna, és abban a Fidesznek meghatározó szerepe lenne, akkor jelentős adócsökkentést hajtanánk végre. Erre azonban meglátása szerint kicsi az esély, a pártérdekek ugyanis ma fölülírják az ország érdekét. Ezért Orbán Viktor úgy véli, a következő hetekben nem lesz előrelépés.

Mint a Fidesz elnöke megjegyezte, nem a koalíció újrafércelésével kellene töltenie az időt a kormánynak, hanem a mindannyiunk számára húsbavágó kérdésekkel kellene foglalkoznia.Orbán Viktor részt vett az Európai Néppárt (EPP) ülésén. Mint elmondta, annak elnöksége úgy döntött, hogy megfigyelői státusban a párt soraiba emeli a grúz kormányzó pártot. Szavai szerint így fejezik ki szolidaritásukat Grúziával.

Azt nem tudja, orosz részről milyen reakciókat fog ez kiváltani, de mint mondta, elvi kérdésről van szó, ilyenkor nem lehet mérlegelni.

Minden államnak, akármilyen kicsi, és akármekkora hatalom szomszédságában fekszik is, joga van arra, hogy döntsön saját politikai berendezkedéséről, és meghatározza, milyen biztonságpolitikát kíván folytatni - jelentette ki Orbán Viktora.

így szavai szerin Grúziának is joga van eldönteni, hogy a NATO-hoz szeretne-e csatlakozni, inkább semleges marad, vagy az oroszok kínálta alternatívát fogadja el. Ha a grúzok a NATO-t részesítik előnyben, akkor az Európai Néppárt támogatja a felvételüket.

Az EPP alelnöke hozzátette, hogy ami a gazdasági függetlenséget illeti, nem jó senki alávetettjének lenni, így nem szeretné, ha Magyarország egyoldalúan függene az orosz gáz- és olajszállítmányoktól. Rámutatott, hogy a több beszerzési forrás ráadásul mindig kedvezőbb árakat is eredményez.

A magyar gazdasági függetlenséghez pedig a Fidesz elnöke szerint szükség van egy alternatív vezetéke, ez lenne az Oroszországot nem érintő Nabucco. De mint mondta, lehet szó másfajta energiaforrásokról is a jövőben, amelyek felé kell a következő kormánynak fordítania a figyelmét.

A mostaninak erre a kicsinyes kisebbségi kormányzás miatt nincs ereje, mivel az összes elmegy a hatalom megtartására - hangsúlyozta Orbán Viktor az InfoRádiónak.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×