eur:
385.87
usd:
355.21
bux:
68418.38
2024. május 21. kedd Konstantin

Adóból nem finanszírozhatja a kormány a plusz távhőtámogatást - a nap legfontosabb hírei

Minden ellenzéki párt, így az SZDSZ is elutasítja, hogy a távhőtámogatást az energiacégekre kivetett többlet-adóból finanszírozza a kormány. Az MSZP-n belül még vita van az elképzelésről.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői évadnyitó parlamenti beszédében jelentette be, hogy speciális támogatást vezet be a kormány a távfűtéses lakásban lakók számára, figyelembe véve, kinek milyen a szociális helyzete. A kormányfő ezzel összefüggésben vetette fel, hogy szükség lenne az úgynevezett Robin Hood-adóra, vagyis az energiavállalatoktól kellene támogatást kérni a távhő-kompenzációra.

Nem tetszik az OÉT-nek az adócsökkentési program


Bírálta a kormány adócsökkentési programját az Országos Érdekegyeztető Tanács munkáltatói és munkavállalói oldala is. A fórum ülésén a pénzügyminiszter azt mondta: összesen 145 milliárd forint tehercsökkenés valósulhat meg jövőre, 100 milliárddal a vállalkozók, mintegy 50 milliárddal pedig az állampolgárok terhei mérséklődnek. Veres János hozzátette: a tervezett lépéseket a kiadások csökkentésével valósítják meg.

Csécsei Béla nyílt levélben bírál

Nyílt levélben kifogásolta az SZDSZ jelenlegi politikáját Józsefváros szabad demokrata polgármestere. Csécsei Béla az InfoRádióban elmondta: sürgős lépésekre lenne szükség, hogy megakadályozzák a liberális párt szétesését, és újra egységes álláspontot képviseljenek a tagok. A politikus szerint mély válságban van az SZDSZ, az alapszabályban rögzített fórumok nem működnek, ezért lenne fontos, hogy mielőbb leüljenek és vitassák meg a helyzetet.

Jóri András lehet az adatvédelmi ombudsman

Bemutatta a pártok képviselőinek az adatvédelmi biztos-jelöltet a köztársasági elnök a Sándor-palotában. Sólyom László hangsúlyozta: Jóri András több mint tízéves szakmai gyakorlattal rendelkezik az adatvédelem terén; pártatlansága vitán felül áll, semmiféle politikai elfogultsággal nem lehet vádolni. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője távozáskor közölte: mind az öt parlamenti párt külön-külön meghallgatja Jóri Andrást és ezután alakítják ki álláspontjukat. A parlament szeptember 29-én szavazhat a jelöltről. Az Országgyűlés már négy alkalommal leszavazta Sólyom László jelöltjeit.

Átadták az M0-ás új szakaszát

Átadták az M0-ás körgyűrű 26 és fél kilométeres, a 4-es főút és az M3-as autópálya közötti új szakaszát, amelyet már megnyitottak a forgalom előtt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az avatóünnepségen azt mondta: Baross Gábor minisztersége - vagyis az 1800-as évek vége - óta nem fejlődött ilyen ütemben a közlekedés Magyarországon. Az M0-ás új szakaszának megépítésére nettó 49 milliárd forintot fordítottak, a pénz nagy része az unió kohéziós alapjából származik. Közben az érintett települések közleményben tiltakoztak az átadás ellen, mert keveslik az út mellé telepített erdőket és zajvédő falakat.

Pánikhangulat a tőzsdéken

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 621 pontos, mintegy 3,2 százalékos csökkenéssel, 18.602 ponton zárt. Szakértők szerint most is pánikhangulat volt a tőzsdéken; a pénzpiaci válság, a bankszektorból érkező kedvezőtlen hírek hatására továbbra is erős volt az eladói nyomás, de a veszteségek már mérséklődtek, és az amerikai piacok megnyugodtak.

Kitiltja az EU a kínai tejport

Az Európai Unió tiltja a kínai tejpor és csecsemő-tápszer behozatalát, ezért nem kerülhetett a közösség piacaira, így Magyarországra sem a melaminnal szennyezett kínai termékből. Kínában a legutóbbi hivatalos közlés szerint eddig két csecsemő halt meg, további 1253 pedig megbetegedett a szennyezett tápszertől.

Botrány a szemétégető ügyében rendezett meghallgatáson

Botrányos jelenettel kezdődött meg az ausztriai Felsőőr vásárközpontjában a Heiligenkreuzi ipari parkban felépítendő szemétégető ügyében szervezett kétnapos közmeghallgatás. A levezető elnök a rendezvény elején váratlanul kiküldte a teremből az osztrák és a magyar televíziós stábokat. Haraszty László környezet- és természetmegőrzésért felelős szakállamtitkár az InfoRádióban elmondta: a magyar kormány minden lehetséges lépést megtesz azért, hogy megakadályozza a hulladékégető megépítését.

Ideiglenes légimentő-bázis Szolnokon

Ideiglenes légimentő-bázis nyílt Szolnokon, a Magyar Honvédség katonai repülőterén; ezzel csaknem 5 év után ismét biztosított a dél-alföldi régió lefedettsége. Túri Péter, a Légimentő Kht. ügyvezető igazgatója az InfoRádióban elmondta: várhatóan az év végéig működik majd az ideiglenes központ, mert a tervek szerint akkorra fejezik be a szentesi légibázis építését.

Tömeges karambolt okozott az elszabadult busz

Nekihajtott egy BKV-busz több parkoló járműnek délután a főváros XI. kerületében; a balesetben ketten könnyebben megsérültek. A Móricz Zsigmond körtér Villányi úti buszfordulójánál egy 153-as jelzésű busz eddig ismeretlen okból hátulról nekihajtott egy várakozó taxinak, amelyet rátolt egy másik parkoló taxira. A busz nekilökte a roncsokat az előttük álló kisteherautóra; a balesetben egy pénzszállító furgon és két személyautó is megrongálódott. A BKV a baleset ügyében azonnali vizsgálatot rendelt el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 10:43
×
×
×
×