eur:
389.63
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Adatvédelmi biztos: Jóri András lehet a befutó

Szeptember 29-i ülésén szavazhat a parlament a köztársasági elnök adatvédelmi biztosjelöltjéről - derült ki a Sándor-palotában, miután Sólyom László államfő bemutatta a jelöltjét a parlamenti frakciók vezetőinek. A házelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy úgy tudja, a frakciók támogatják Jóri Andrást.

A köztársasági elnök június 25-én jelölte adatvédelmi biztosnak Jóri András informatikai és adatvédelmi ügyekkel foglalkozó ügyvédet adatvédelmi biztosnak. Sólyom László, miután bemutatta a jelöltjét a parlamenti frakcióvezetőknek, hangsúlyozta: ismét egy olyan embert jelölt ombudsmannak, aki megfelel a törvényi feltételeknek.

Sólyom László elmondta: a jelölt pártatlansága vitán felül áll, semmilyen politikai kapcsolattal, elfogultsággal nem lehet kapcsolatba hozni.

Tavaly december óta Jóri András a negyedik adatvédelmi ombudsman-jelölt, Péterfalvi Attilát kétszer, Zombor Ferencet és Tóth Gábor Attilát pedig egyszer-egyszer szavazta le a parlament. A házelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy úgy tudja, a frakciók támogatják Jóri Andrást, ezért már szeptember végén szavazhat a parlament a jelöltről.

Ezt a képviselőcsoportok nevében megerősítette az InfoRádiónak Hock Zoltán, az MDF frakcióvezető-helyettese is.

A jelenlévő pártok képviselői közül egyik sem fogalmazott meg olyan véleményt, hogy bármilyen kifogása lenne a jelölttel szemben.

Jóri András nem kíván érdemben változtatni az adatvédelmi biztosi munka eddigi gyakorlatán, de három területre nagyobb hangsúlyt akar fektetni. Az InfoRádió kérdésére, négy adatvédelmi ombudsmanjelölt korábbi leszavazása után miért vállalta a jelölést, Jóri András azt mondta, nem foglalkozik a múlttal, ugyanakkor kellően lelkesíti a munka.

Szerző: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×