eur:
390.86
usd:
366.82
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Konkrét megállapodás nélkül ért véget az egyeztetés az MSZP és az SZDSZ között - a nap legfontosabb hírei

Konkrét megállapodás nélkül ért véget az egyeztetés az MSZP és az SZDSZ között; a tárgyalásokat a jövő héten folytatják. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, szocialista pártelnök a találkozó után elmondta: a következő megbeszélésen a többi között a gazdaságpolitikáról, a nyugdíjrendszerről, az oktatásról és a demokratikus közéletről egyeztetnek.

A miniszterelnök hozzátette: ha sikerül megállapodni a tartalmi kérdésekben, utána tárgyalnak az együttműködés konkrét formájáról. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a találkozó után megismételte: változatlanul elutasítják a kormányfő Megegyezés című programját, mivel abban túlzottnak tartják az állami szerepvállalást.

Házbizottsági ülést kezdeményez az MDF

Hétfőre rendkívüli házbizottsági ülést kezdeményez az MDF annak érdekében, hogy az Országgyűlés a házszabálytól eltérve tárgyalja, és még aznap szavazzon is a parlament feloszlatásáról szóló indítványukról. Hock Zoltán, a demokrata fórum elnökhelyettese a szerdai hárompárti ellenzéki egyeztetés után jelentette be, hogy az Országgyűlés feloszlatását kezdeményezik szeptember 30-ával. A találkozó után Varga Mihály, a Fidesz alelnöke azt mondta: a javaslatról a szeptember 15-ei frakcióülésen döntenek, a KDNP pedig közölte: a héten alakítja ki álláspontját az ügyben. Az SZDSZ jelezte: nem támogatják a parlament feloszlatását.

A kormány biztosítja az önrészt a neutronkutató központhoz

Biztosítja az Európai Neutronkutató Központ beruházáshoz szükséges 30 százalékos önrészt, vagyis 90 milliárd forintot a kormány. Egyed Géza, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára, aki a jövőben miniszterelnöki megbízottként dolgozik a projekten, a kormányszóvivői tájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a beruházásért három helyszín - a svédországi Lund, a spanyol Bilbao és Debrecen - versenyez. Hangsúlyozta: a kutatóközpontot az unió ott építi fel, ahol előbb összegyűlik a szükséges mintegy 1,1 milliárd euró. Egyed Géza elmondta: a beruházás az innováción alapuló tudásgazdaság fejlesztéséhez járulna hozzá, emellett jelentős számú munkahelyet teremtene, hiszen 3-4 ezer vendégtudóst fogadna, és 5-600 kvalifikált szakembernek adna munkát.

1,9 milliárdos felújítás a Józsefvárosban

A fővárosban több mint 1,9 milliárd forintból újítják fel a régi bérházakat és a közterületeket Józsefváros Magdolna negyedében - közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára. Burány Sándor elmondta: az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló beruházással 12 ezer embernek javulnak az életkörülményei 2010-ig.

Kedvezményes kölcsön az M6-os építéséhez

200 millió euró kedvezményes kölcsönt hagyott jóvá az M6-os autópálya Dunaújváros és Szekszárd közötti szakaszának építésére az Európai Beruházási Bank. Marta Gajecka, a pénzintézet lengyel alelnöke elmondta: olyan útvonalról van szó, amely nemcsak Magyarország, hanem az egész térség szempontjából kulcsfontosságú, és az unió további bővítése után is kiemelt szerepe lesz. Hozzátette: a Pécsig tartó teljes pályaszakasz 2010 tavaszára készül el.

Drasztikusan emeli a Gazprom a gáz árát

Októbertől 1000 köbméterenként 500 dollárra emelkedik az Európába szállított orosz földgáz átlagos ára - jelentette ki a Gazprom igazgató tanácsának helyettes elnöke. A vállalat eredetileg erre az évre 310 dollárra prognosztizálta ezer köbméter földgáz árát. Közben Drucker György energiapiaci tanácsadó az Inforádióban azt mondta: a magyar gáznagykereskedő már ma is 500 dollárhoz közeli áron veszi a földgázt az orosz Gazpromtól. Hozzátette: mivel a földgáz ára - 9 havi késleltetéssel - a nyersolaj árához kötött, ezért januárig akár 20 százalékos áremelés is elképzelhető.

Egyperces néma gyász New Yorkban

New Yorkban egyperces csenddel emlékeztek a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások áldozataira. A merényletek 7. évfordulóján az amerikai elnöki poszt elnyeréséért küzdő republikánus John McCain és a demokrata Barack Obama szenátor közösen emlékezett az áldozatokra a Ground Zerónál. New Yorkban hét éve helyi idő szerint 8 óra 46 perckor csapódott az első repülőgép a Világkereskedelmi Központ északi tornyába. A második utasszállító 9 óra 3 perckor ütközött a déli toronynak; a két épület később összedőlt. Washingtonban egy másik eltérített gép a Pentagon épületébe csapódott, egy negyedik repülő az utasok ellenállása miatt Pittsburgh közelében zuhant le. A hivatalos adatok szerint New Yorkban 2749-en haltak meg; a terrortámadás az Egyesült Államokban összesen 3 ezer halálos áldozatot követelt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×