eur:
390.95
usd:
366.8
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Veszélybe kerülhet a koraszülöttmentés a Dél-Alföldön

Anyagi nehézségek miatt augusztus végére veszélybe kerülhet a koraszülöttmentés a Dél-Alföldön - mondta a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke. Pintér Sándor hangsúlyozta: az alapítványnak havonta 1,3 millió forintra lenne szüksége.

Elfogytak a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány tartalékai, ha a szervezet nem kap támogatást, augusztus utolsó hetében leállhat a koraszülöttmentés a Dél-Alföldön - mondta az egyetemi tanár.

Szegeden 1992 óta működik alapítványi formában az életveszélyben lévő újszülöttek, koraszülöttek mentése. A hazai kilenc újszülöttmentő centrum közül a második legnagyobb a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány, amely évente mintegy 1.300 gyereket lát el Csongrád, Békés, Bács-Kiskun megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén.

A mentés költségeinek 70 százalékát fedezi a központi költségvetés, a fennmaradó részt - havonta 1,2-1,3 millió forintot - adományokból, cégek támogatásából teremti elő az alapítvány. Az anyagi nehézségeket az idézte elő, hogy egy nem várt nagyjavítást kellett végrehajtani az alapítvány mentőautóján - a kuratóriumi elnök.

A professzor elmondta, az élet első perceiben, óráiban történő mentés elmaradása az újszülött, koraszülött életkilátásait és a későbbi életminőségét döntően meghatározza. A szállítás során megkezdett életmentés - oxigénadás, lélegeztetés, a szívműködés biztosítása - jelentős mértékben javítja az újszülöttek életkilátásait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×