eur:
389.52
usd:
362.64
bux:
67979.04
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sikeres az árvíz elleni védekezés - ma újabb árhullámok érkezhetnek

Mindenhol sikeres volt az árvíz elleni védekezés a hétvégén Magyarországon, ma azonban az esőzések miatt újabb árhullámok érkezésére kell számítani. Az eddigi védekezés során 100 ezer zsákot, 5000 köbméter homokot és 15 ezer négyzetméter fóliát használtak fel. A védekezés költségei elérték a 100 millió forintot.

Kétezer ember, 15 patak 600 kilométernyi szakaszán 100 ezer zsákot, 5000 köbméter homokot, 15 ezer négyzetméter fóliát felhasználva küzdött az áradás ellen a hétvégén. 72 kilométeren már harmadfokú a készenlét.

Másodfokú a készültség a Tisza felső szakaszán, a Vásárosnaményig tartó 89 kilométeren. Onnan a Sajó torkolatáig elsőfokú a védekezés. Másodfokú készültséget tartanak fenn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Krasznán, valamint a Dunántúlon a Répce és a Lajta egy szakaszán.

A két folyószakasz mellett 4000 hektáron belvízkészültség van érvényben - tájékoztatott a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság. A védekezés költségei elérték a 100 millió forintot.

Nehezíti a helyzetet, hogy a hétvégén jelentős mennyiségű csapadék hullott a Felső-Tisza vízgyűjtő területén. Emiatt újabb vízszintemelkedés várható a folyón - mondta az InfoRádiónak Gallyas István, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője.

Újabb vízszintemelkedés várható Tiszabecstől Tokajig, Záhonyig a harmadfokú készültségi szintet meghaladó, Záhonytól lefelé pedig a másodfokú készültségi szintnek megfelelő vízállás várható.

Állandó lakhelyéről eddig senkit sem kellett kitelepíteni. A hullámterekben fekvő Tivadari, Jándi és Gergelyiugornya üdülőházaiból azonban mennie kellett az ott nyaraló 3000 embernek, és még egy jóideig nem is térhetnek vissza - tette hozzá Gallyas István, aki szerint még egy hétig víz alatt lesz a terület.

Vasárnap este óta ismét megközelíthető közúton Hernádszentandrás. Elzárt település tehát már nincs, a Hernádon levonuló árvíz miatt azonban öt útszakasz még járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A termőföld védelme érdekében két esetben megbontották a töltéseket, amivel 2 és fél millió köbméter vizet vezettek vissza az apadó Hernádba.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×