eur:
390.11
usd:
365.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Óriásbombát találtak Ferencvárosban

Nagy méretű, feltehetően kéttonás bombát találtak a főváros IX. kerületében. A terület kiürítése kedden reggel kezdődik, és 15 ezer embert érint.

A második világháborús eredetű, kéttonnás bombát a ferencvárosi Vaskapu utca és a Tóth Kálmán utca kereszteződésében, egy malom bontása közben találták meg hétfőn késő délután - közölte Hajdu Gábor tűzszerészparancsnok.

Az ezredes az InfoRádiónak elmondta: egy kéttonnás bomba 300 méteres körzetben mindent letarol. Ennek már komoly szívóhatása van, teljesen másképp viselkedik, mint egy ötszáz kilogrammos szerkezet.

A helyszínre hívott szakemberek azt állapították meg, hogy a fel nem robbant szerkezet ártalmatlanításának munkálatai az éjszakába nyúlnának, ezért a tűzszerészek úgy döntöttek, hogy hétfőn már nem kezdenek hozzá a hatástalanításhoz. Ehelyett az éjszakai órákra intézkedtek a terület őrzéséről, és a hatástalanítást kedden reggel 9 órakor kezdik meg.

A kiemelés idejére egykilométeres körzetben mindenkit kitelepít a rendőrség, ez 5-6 órát vehet igénybe. A területen több kórház és számos hivatal is van, de az InfoRádió úgy tudja, hogy a kiürítés egészségügyi intézményeket nem érint.


Óriásbomba a Ferencvárosban (képgaléria - fotó: MIhádák Zoltán)

A közlekedési korlátozás várhatóan az Illatos út - Soroksári út - Boráros tér - Ferenc körút - Üllői út által körülhatárolt területen közlekedőket érinti, a Lágymányosi hídon nem lehet majd áthajtani. A Ferenc körút, az Üllői út és az Illatos út mindkét irányból járható lesz, akárcsak a Petőfi híd, ám ott a hídlejáróknál nem lehet majd lekanyarodni. A csepeli HÉV sem közlekedik az érintett szakaszon.

A bomba típusa egyelőre nem ismert, mivel egy részét és a gyújtószerkezetet még mindig föld borítja, így a pontos méreteit sem lehet meghatározni - közölte Hajdu Gábor. A tűzszerészparancsnok hangsúlyozta, hogy senki sincs veszélyben. A rendőrség felügyeli a területet.

Paál Kálmán, a IX. kerület polgármesterének tanácsadója az MTI-nek elmondta: viszonylag kevés lakóház található a környéken, viszont több állami hivatal és közintézmény is van a közelben.

Bánsági Tamás IX. kerületi alpolgármester és Béres László kerületi rendőrkapitány vezetésével ülésezett hétfőn késő este a kerületi védelmi bizottság, hogy meghatározzák a Ferencvárosban talált óriásbomba hatástalanításával kapcsolatos feladatokat. Az alpolgármester tájékoztatása szerint reggel nyolc órakor a Telepy utcai és a Bakáts téren lévő általános iskolákban befogadó helyeket alakítanak ki, ahol 200-200 ágyat is biztosítanak az oda betérőknek.

A IX. kerületi rendőrkapitányságon kedden reggel fél nyolckor ülnek össze az illetékesek, akkor dől el az is, hogy pontosan milyen forgalmi változások lépnek életbe a Ferencvárosban talált óriásbomba miatt szükségessé vált kitelepítések idején - közölte a Fővinform fődiszpécsere.

Gresz Mihály elmondta, hogy minden eshetőségre van tervük, de csak a tűzszerészektől és a rendőrségtől kapott tájékoztatás nyomán dönthetnek a forgalom átszervezéséről.

Az utazók tájékoztatására több munkatársat is berendeltek, akik a főbb csomópontokban hangosbeszélőn közlik a változásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×