eur:
389.45
usd:
363.42
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nincs elég embere a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak

Műemlékvédelmi felügyelők ellenőrzik a pesti zsidónegyed sértetlenségét, ennek érdekében már az Unesco is fellépett - mondta az InfoRádióban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke. Mezős Tamás egy, a hivatal által felkarolt civil műemlékvédelmi játék sikeréről is beszélt az Arénában.

Aggódik a pesti zsidónegyedben folyó bontások és építkezések miatt az UNESCO világörökségi bizottsága. Ezért konkrét lépéseket vár a magyar államtól, és felkérte a hatóságokat, hogy vizsgálják meg újra a már kiadott bontási engedélyeket, hátha lehet egyezkedni az építtetővel.

Remélem, hogy sem Belső-Erzsébetvárosban, sem a történelmi Pest területén nem indult meg több bontás az előző időszakban - nyilatkozta az InfoRádiónak Mezős Tamás. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke rámutatott, fontos, hogy a VII. kerület szeptemberig meghosszabbította a korábban négy hónapra kiadott bontási tilalmat.

Minden van rá esély, hogy aláírunk egy olyan megállapodást a belső kerületek polgármestereivel, amelynek mentén a mi elképzeléseinkhez igazítják a szabályozási terveiket, hogy megóvhassuk a jelenlegi állapotában a történeti várost - fejtette ki Mezős Tamás.

Kollégáim felügyelőként hatósági feladatokat is ellátnak, kötelességük, hogy ott legyenek a területükön és tudjanak mindenről. Viszont kevés az ember, létszámgondjaink vannak. Zala megyében például csak egy, Vas megyében két emberünk van, és a fővárosban is kevesen vagyunk ahhoz, hogy rendszeres és folyamatos legyen az ellenőrzés - vázolta a helyzetet a hivatal elnöke.

Nem várt sikert aratott a műemlékvédelmi játék

Hozzátette, a civilek több ponton is segíthetnek. A Geocashing Egyesület játékához hasonló műemlékem.hu oldalon olyan játékot hirdettünk meg, hogy megkeresnek műemlékeket GPS-szel rendelkező emberek, lefényképezik, és leírják, hogy mit tapasztalnak - ismertette Mezős Tamás.

Ezzel igazolják, hogy valóban ott voltak, és nem csak egy képeslapot szkenneltek be. Pontokat adunk nekik, és ajándékot is kaphatnak a játék első fordulójának befejeztével - hívta fel a figyelmet a szakember.

12 ezer műemlék van az országban, ebből több mint hatezret már hat hét alatt földerítettek - mutatott rá a vetélkedő sikerére a megkérdezett.

Még tavaly szeptemberben kértük fel a Koping-Tárkit, hogy vizsgálják meg, ha különböző kedvezményeket kapnának a műemlékek helyreállítói, akkor ennek milyen hatása lenne a magyar költségvetésre - mondta Mezős Tamás. Eszerint ha 20-ról 5 százalékra vinnék le az áfakulcsot, nemhogy csökkenne, de összességében növekedne a költségvetés bevétele.

Ezt a tanulmányt még a költségvetés végszavazása előtt, valamikor november elején nyújtották be az országgyűlés bizottságainak. A Pénzügyminisztérium véleménye alapján ez - ahogy Mezős Tamás fogalmazott - nagyívben repült.

Kultúrállamokban, ha a társadalom valamilyen kötelezettséget ró az egyénre, ezért valahogy kompenzálni szokás. Márpedig aki befektet egy műemlék épületbe, a közösség számára készít valamit - vélekedett az elnök.

Mindenesetre az idei adótörvények tárgyalásánál is megpróbálok érvényt szerezni javaslatunknak, ami egy európai tendenciát szeretne érvényesíteni - zárta szavait a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×