eur:
389.33
usd:
362.78
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Minden idők negyedik legnagyobb árhulláma várható a Tiszán

Már harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Tisza felső, Tiszabecs-Vásárosnamény közötti szakaszán - jelentette be a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője hétfőn. A külföldi vízgyűjtő területen hullott jelentős mennyiségű eső miatt minden idők negyedik legnagyobb árhullámának kialakulása várható.

A Tiszán a külföldi vízgyűjtő területen hullott jelentős mennyiségű, az átlagosnál másfélszer több eső miatt minden idők negyedik legnagyobb árhullámának kialakulása várható - mondta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság nyíregyházi ülésén Bodnár Gáspár.

Az igazgató hozzátette: ugyancsak harmadfokú készenléti szintet meghaladó vízmagasság kialakulására számítanak a Krasznán is, ahol jelenleg még másodfokú a készültség.

A Szamoson a Tisza visszaduzzasztó hatása okoz gondot, a folyó vásárosnaményi torkolati részén most elsőfokú a készenlétet, egyelőre figyelőszolgálatot tartanak a vízügyi szakemberek.

Bodnár Gáspár a szabolcs-szatmár-beregi árvízhelyzetet értékelő ülésen hangsúlyozta: az érintett társszervezetekkel közösen minden előkészületet megtettek az árhullám fogadására és az árvízvédelmi rendszert biztonsággal védhetőnek tartják.

Hozzáfűzte azt is, hogy veszélyeztetettnek egyetlen lakott helyet sem tartanak.

A nyíregyházi vízügyi igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint a Tisza töltését Tiszabecs és Vásárosnamény között biztonságossá tették az utóbbi években. A gátak magasítására Vásárosnamény alatt Nyírmadánál, Kisvarsánynál - az utóbbi helyen az úgynevezett nyúlgátat kell megemelni -, Tiszamogyorós, Zsurk, Mezőladány, Újkenéz, Balsa, Timár és Szabolcs községeknél lehet szükség; az anyagok, eszközök rendelkezésre állnak.

A vízügyi szervezet készenlétbe helyezte védelmi osztagát, amely riasztás esetén azonnal a veszélyes térségbe vonulhat, s a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság is aktualizálta már a vészhelyzet-elhárítási tervét.

Bodnár Gáspár megemlítette azt is, hogy a Tisza magas vízállása miatt a Lónyay-főcsatorna Gávavencsellőnél 1,2 milliárd forintért épült árvízkapuját már lezárták. A rétközi településeket védő árvízkapunak a mostani lesz az első terhelése, így a vízügyi szakemberek fokozott figyelmet fordítanak a működésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×