eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Már a 120 milliót is meghaladta az árvíz elleni védekezés költsége

Összesen 18 különböző folyón és patakon, 754 kilométer hosszúságú folyószakaszon zajlik árvízi védekezés, aminek költsége már meghaladta a 120 millió forintot - közölte Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A védekezésben eddig százezer zsákot, ötezer köbméter homokot és 15 ezer négyzetméter fóliát használtak fel - mondta a tárcavezető az árvízi irányítás központjában.

Szabó Imre közölte, a Hernád esetében az árvízi munkák nehezén túl vannak. "Különösebb károk és a lakóterületek elöntése nélkül (...) megúsztuk ezt a munkálatot" - fogalmazott.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy az következő napokban nem kell nagyobb esőzésre számítani a Tisza vízgyűjtő területén - tette hozzá a miniszter.

A Romániában történt nehézfém-szennyezés kapcsán Szabó Imre elmondta: román tájékoztatás szerint a területen belül "kezelni tudják a nehézfémtartalom mentesítését". Magyar vízügyi szakemberek a helyszínen tájékozódnak a borsabányai zagytározó állapotáról - jegyezte meg.

Kóthay László vízügyi szakállamtitkár szólt arról, hogy 2013-ig árvízvédelmi fejlesztésre 150 milliárd forintot fordítanak.

Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője arról beszélt: a Tiszán, Técsőnél és Tiszabecsnél, egy kettős árhullám csúszik egybe. Ez a napokban Vásárosnaménynál viszonylag magas árvizet okoz, amely várhatóan a legnagyobb árvízszinttől mintegy fél méterrel marad el - mondta.

Még nem tetőzött a Hernád

A Hernád alsó szakaszán még most sem tetőzött, holott ezt már a hétfő hajnali, kora reggeli órákra várták. A folyón levonuló árhullám vízutánpótlása fokozatosan csökken, hétfőn délelőtt Hidasnémetinél 240 centiméteres, mérsékelten apadó vízállást észleltek, a folyó alsó szakaszán Gesztelynél a korábban vártnál kisebb, 400 centiméterhez közeli vagy attól kissé elmaradó, tetőző vízállás valószínű - tájékoztatott Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője.

Az árhullám levonulása lassúbb a vártnál, ezért a tetőzés csak hétfőn, a nap második felében várható - tette hozzá.

A Bodrog forrásfolyói - a Latorca alsó szakasza kivételével - lassan apadnak, hétfőn az országhatárnál, Felsőbereckinél a vízmérce 585 centimétert mutatott, a készültség elsőfokú.

A szóvivő tájékoztatása szerint Felsőbereckinál július 30-án tetőzhet a Bodrog 610 centiméter körüli vízállással, Sárospataknál pedig rá egy nappal, 535 centiméteres magassággal.

Elsőfokú készültség a Tisza bal partján

A Tisza bal partján Tiszatarján és Rakamaz között elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el hétfőn délben a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) - közölte Bara Sándor védelemvezető. Tájékoztatása szerint Tiszagyulaháza mellett az előző árvizek idején több mint 1,5 kilométeres hosszon összerepedezett a töltés. A következő napokban várható vízszintemelkedés miatt a töltés víz felőli oldalát fóliával kell védeni.

A Tikövizig munkatársai hétfőn délután előkészítik a terepet, kedden reggel pedig Tiszagyulaházánál elkezdik a fóliázást - fűzte hozzá.

A Tikövizig a tokaji vízmérce alapján várhatóan kedden reggel rendeli el a Tisza bal partján, Tiszafüred és Tiszakeszi között is az elsőfokú készültséget. A jövő héten az előrejelzések szerint a vízállás eléri, sőt meg is haladja majd a másodfokú készültségi szintet - mondta Bara Sándor, hozzátéve: a levonuló árhullám nem fenyeget lakott területeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×