eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ismét olcsóbbak lesznek az üzemanyagok - a nap hírei

Sikeresnek tartja a patikaliberalizációt a kormány; a szakmai kamara szerint helyenként a működőképességet veszélyezteti a jövedelmezőség csökkenése. A gázolaj 6, a benzin 7 forinttal lesz olcsóbb literenként szerdától. Németországban a világon először hajtottak végre kettős karátültetést. A nap legfontosabb hírei július 28-án.

Sikeresnek tartja a kormány a patikaliberalizációt, miután nőtt a gyógyszertárak száma, és jelentősen javult a hozzáférés lehetősége a készítményekhez. Budai Bernadett kormányszóvivő az egészségügyi tárca által készített, az elmúlt másfél évről szóló jelentés alapján elmondta: a 2007 előtt alapított patikák közül 55 éppen a versenyhelyzet kiéleződése miatt döntött a nyitva tartás meghosszabbítása mellett, és több gyógyszertár például házhoz szállítással bővítette szolgáltatásait. Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke közben úgy fogalmazott: a liberalizációnak voltak káros következményei is. Példaként említette, hogy tavaly a gyógyszertáraknak 20 százalékot meghaladó fedezetcsökkenéssel kellett számolniuk; ez számos esetben, leginkább a kisebb forgalmú vidéki patikáknál a működőképességet veszélyeztette.

A pénzügyminiszter által készített előterjesztés szerint pozitív a Kormányzati Negyed elszámolási mérlege. A kormány részére készült dokumentumban egyebek mellett az olvasható, hogy a befektetés teljes egészében megtérült; az összes kiadás 9,447 milliárd forint, az ingatlanvagyon gyarapodás értéke pedig - független értékelés szerint - ennél 10 millió forinttal több. Az előterjesztés alapján az állam által megvásárolt ingatlan piaci értéke 1 milliárd forinttal haladja meg a vásárláskor kifizetett vételárat, és ez az összeg valamennyi költséget fedezi. A Fidesz szerint nem a valós elszámolást tartalmazza a dokumentum. Az ellenzéki párt úgy véli: mindenképpen szükség lenne egy parlamenti vizsgálóbizottság létrehozására az ügyben.

A Századvég és a Forsense közös felmérése alapján Sólyom László köztársasági elnök és Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere vezeti holtversenyben a politikusok népszerűségi rangsorát. A reprezentatív kutatás július 9-e és 16-a között, ezer ember megkérdezésével készült. A legutóbbi, májusban végzett méréshez képest a legfőbb változás, hogy - miközben a fideszes politikusok rokonszenv-indexe stagnál - az MSZP politikusainak értékelése összességében három pontot javult. A népszerűségi rangsor első felében ennek ellenére továbbra is többnyire fideszes, az utolsó hét helyen pedig szocialista vagy szabad demokrata politikusok találhatók. A Fidesz-szavazók körében Orbán Viktor pártelnök, a szocialista táborban pedig Gyurcsány Ferenc pártelnök-kormányfő a legnépszerűbb.

Ismét csökkenti az üzemanyagok árát a MOL - értesült a portfolio.hu. Az internetes oldal munkatársa az InfoRádióban elmondta: szerdán 6 forinttal mérséklődik a gázolaj, és 7 forinttal a benzin literenkénti ára. Takács Szabolcs az árcsökkenést a nemzetközi piaci folyamatokkal - elsősorban a kőolaj árának változásával - magyarázta.

Összesen 18 különböző folyón és patakon, 754 kilométer hosszúságú szakaszon zajlik védekezés, amelynek költsége már meghaladta a 120 millió forintot - közölte hétfő délután a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Szabó Imre az Országos Műszaki Irányító Törzs központjában hozzátette: a munka nehezén túl vannak, az előrejelzések alapján ugyanis a következő napokban nem kell nagyobb esőzésre számítani a Tisza vízgyűjtő területén. A folyón délután a várt 570 centiméteres vízszinttel tetőzött az áradás Tiszabecsnél.Romániában megindulhat a bűnvádi eljárás Nagy Zsolt volt informatikai és távközlési miniszter, valamint Codrut Seres egykori gazdasági miniszter ügyében. Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály közölte: a korábbi döntéssel ellentétben azért indul mégis vizsgálat, mert az ügyészek eddig nem rendelkeztek elegendő bizonyítékkal. A két volt tárcavezetőt azzal gyanúsítják, hogy bizalmas információkat szivárogtatott ki a jelentős román állami vállalatok privatizációjáról a tanácsadónak felkért nemzetközi cég munkatársának.

Csehországban mintegy 2500 alkalmazottjától válik meg ősszel az állami posta - jelentette be a cég vezérigazgatója. Karel Kratina közölte: főként a vezérigazgatóság, valamint a gazdasági és a műszaki részleg létszámát csökkentik. A hamarosan részvénytársasággá alakuló Cseh Postának mintegy 37 ezer alkalmazottja van.

Németországban a világon először hajtottak végre kettős karátültetést. A müncheni klinika közölte: az 54 éves férfi beteg, aki hat évvel ezelőtt egy balesetben vesztette el mindkét karját, többéves előkészületek után kapott új végtagokat. A páciens a körülményekhez képest jól van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×