eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Három üdülőövezetből kiköltöztették az ott tartózkodókat a Tisza áradása miatt - a nap hírei

Három üdülőövezetből kellett kiköltöztetni az ott tartózkodókat a Tisza áradása miatt. Sertéspestis miatt zárlatot rendeltek el 47 Heves megyei településen. Osztrák futballszurkolókra támadtak magyar drukkerek délután Budapesten. A nap hírei 2008. július 26-án, szombaton.

Három település üdülőövezetéből kellett kiköltöztetni az ott tartózkodókat a Tisza áradása miatt, a folyó országhatár és Vásárosnamény közötti szakaszán másodfokú készültséget rendeltek el. A Felső-Tisza mellékfolyói közül a Túr vízállása elsőfokú védekezés mellett már tetőzött, a Szamoson az árhullám nagysága nem éri el a készültségi szintet, míg a Krasznán ugyancsak elsőfokú készültséget tartanak. Harmadfokú a védekezés a Hernád 71 kilométeres szakaszán; az ár Hidasnémetinél hajnalban már tetőzött. A folyó menti településeken homokzsákokkal erősítik meg a töltéseket. Közben az észak dunántúli folyókon is készültséget kellett elrendelni. Az Országos Műszaki Irányító Törzs jelentése szerint országszerte 295 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség, a belvízzel elöntött terület nagysága 4 ezer hektár, a védekezésben 900 ember vesz részt.

Ukrajna nyugati részén már 15 ezer ház és 17 ezer hektár mezőgazdasági terület került víz alá az áradások miatt. Ivano-Frank-Ivszk megyében 5 ezer embert kellett kiköltöztetni otthonából. Az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának jelentése szerint az ár 117 közúti és 57 gyalogos hidat rongált meg, 20 kilométernyi védőgátat mosott el és 116 kilométer autóutat tett tönkre a régióban. 160 településen nincs áram, és 260 városban a telefonszolgáltatás is szünetel. Szlovákiában kissé javult a helyzet, és már csak a Bártfai járásban van rendkívüli a készültség. Közben Románia északkeleti részén a legmagasabb szintű árvízriadót rendelték el, eddig több mint 80 települést árasztott el a víz, és 300 embert kellett kiköltöztetni otthonából.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség lezárta a párbeszédet a Magyar Polgári Párttal a választási együttműködésről - jelentette be az RMDSZ elnöke. Markó Béla emlékeztetett arra, hogy egy héttel ezelőtt már jelezték: július 26-ig várnak választ a polgári párttól a szövetség belső koalícióra tett javaslatára. A két szervezet küldöttségei pénteken találkoztak Marosvásárhelyen. A megbeszélés után kiderült, hogy a polgári párt továbbra is a választási koalíciót szorgalmazza. Közben Árus Zsolt, a Magyar Polgári Párt alelnöke úgy nyilatkozott: nem utasították vissza az RMDSZ együttműködési ajánlatát, és készek a további tárgyalásokra.

Szerbiában több ezren vettek részt a héten őrizetbe vett Radovan Karadzic kiadatását ellenző tiltakozó megmozdulásokon. A boszniai szerbek egykori politikai vezetőjét hétfőn fogták el Belgrádban, ahol 12 évig élt álnéven és egy alternatív gyógykezelésekkel foglalkozó intézményben dolgozott. A törvények alapján legkorábban hétfőn adhatják ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, amely népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt indított eljárást ellene.

A görögországi Rodosz szigetén több mint 2 ezer turistát költöztettek ki a napok óta pusztító erdőtüzekhez közeli szállodákból. A helyi tűzoltóság szerint a külföldi állampolgárok nem voltak közvetlen veszélyben, csak a füst miatt kellett rövid időre elhagyniuk szállásukat. A szigeten még nem sikerült körülhatárolni az erdőtüzet. A külügyi szóvivő arra kérte a térségbe utazókat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a helyzetről. Szelestey Lajos elmondta: bár lakóépületeket nem fenyeget a tűz, de előfordulhat, hogy a településekre vezető utak nem járhatóak, vagy a tűz miatt nincs áramszolgáltatás a körzetben.

Sertéspestis miatt zárlatot rendeltek el 47 Heves megyei településen. Az illetékes mezőgazdasági szakigazgatási hivatal igazgató-főállatorvosa az InfoRádióban elmondta: a fertőzés Szlovákiából terjedt át Heves, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megye egy részére, emiatt az M3-as autópályától északra eső területeken fokozott ellenőrzéseket tartanak és megvizsgálnak minden kilőtt, vagy elhullott állatot. Busák Károly felhívta a figyelmet arra, hogy a pestisjárványban a vaddisznók mellett a házi sertések is megfertőződhetnek, de a betegség emberre nem veszélyes.

Budapesten újabb forgalomkorlátozásra kell számítani hétfőtől az útfelújítások miatt. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája közölte: a VIII. kerületi Népszínház utca Teleki tér és Fiumei út közötti szakaszán időszakosan a villamossínekre terelik a forgalmat; a környéken parkolási tilalom lép életbe. A IX. kerületi Mester utcában a Könyves Kálmán körút és a Vágóhíd utca között, valamint a XVI. kerületi Baross Gábor utcában a Margit és a Veres Péter utca között sávszűkítésre, félpályás lezárásra, valamint sebességkorlátozásra kell számítani. A VIII. kerületi Kiss József utcában a Rákóczi út és a Népszínház utca között kedden kezdődnek meg a munkálatok. Az útszakaszokat várhatóan augusztus első hetében adják át a forgalomnak.

Osztrák futballszurkolókra támadtak magyar drukkerek délután Budapesten, a Vörösmarty téren. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint elszigetelték a két szurkolótábort, és a magyar támadókat kiszorították a térről. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletes főorvosa közölte: az összetűzésben hárman sérültek meg könnyebben, közülük kettő külföldi volt, egy pedig rendőr. A Honvéd-Sturm Graz mérkőzést az UEFA Intertotó Kupa keretében írták ki. A helyszínről - a jelenlegi adatok szerint - egy osztrák állampolgárt állított elő a rendőrség garázdaság miatt, aki egy közelben álló rendőrautót rongált meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×