eur:
389.39
usd:
361.23
bux:
68369.61
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szabálytalan bontási művelet okozta a Tűzoltó utcai falomlást

Szabálytalanul bontották azt az épületet, amelynek tegnap délután szakadt le az oldalfala; a balesetben egy munkás meghalt, egy pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség szóvivője szerint a vizsgálatot már megkezdték, de egyelőre nem tudni, hogy ki tehető felelőssé a baleset miatt. A bontásban több alvállalkozó is részt vett, és feltehetőleg feketemunkában foglalkoztatták a munkásokat.

Munkavédelmi és munkaügyi szempontból is vizsgálják egy Tűzoltó utcai épület bontását, ahol tegnap leszakadt egy közlekedőfolyosó. A balesetben, amelyet a munkavédelmi felügyelők megállapítása szerint egy szabálytalan bontási művelet okozott, egy ember meghalt, egy pedig megsérült - mondta az InfoRádiónak az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség szóvivője.

Gedeon András közölte: a tanúvallomások szerint a munkaterület kedd reggeli bejárásakor egy statikus tervező felhívta a figyelmet a veszélyhelyzetre, a munkások ennek ellenére elmulasztottak megtenni néhány óvintézkedést. A részleteket még vizsgálják a szakértők.

A szóvivő hozzátette: miután a baleset bekövetkezett, sok munkás elhagyta a helyszínt, emiatt csak kevés tanút tudtak meghallgatni. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki volt az a férfi, aki a romok alatt lelte halálát, ahogyan azt sem, hogy ki foglalkoztatta. Nagyon valószínű tehát, hogy az épület bontásánál feketemunkások dolgoztak - fűzte hozzá Gedeon András.

A munkaügyi felügyelet munkatársai most vizsgálják, hogy a munkások a többszörös alvállalkozói lánc melyik tagjának alkalmazásában álltak. Ha nem állapítható meg a munkáltató kiléte, a felelősség a fővállalkozóra hárítható - mondta a szóvivő.

Azt, hogy mekkora bírságot kell fizetnie a felelősnek, csak akkor állapítható meg, ha már pontosan lehet tudni, hogy milyen jogsértéseket követtek el a munkavállalókkal szemben. A büntetés maximális összege 20 millió forint, ez azonban csak abban az esetben róható ki, ha megismételt jogsértést követ el a munkáltató - fűzte hozzá Gedeon András.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×