eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nosztalgia postaládák Budapesten

A Magyar Posta elfogadja, és figyelembe veszi, hogy a postaládák nemcsak a postai szolgáltatás eszközei, hanem a városképnek is részei - számolt be a társaság közleménye a cég vezérigazgatója és a Fővárosi Közgyűlés városfejlesztési és városképvédelmi bizottságának elnöke között megállapodásról, ami az után született, hogy a postaládák cseréje komoly tiltakozást eredményezett.

A Magyar Posta a régi, piros postaládákat uniós és hazai előírásokra hivatkozva kezdte lecserélni. Az országos cserére a posta 1,6 milliárd forintot szánt, ami 300 millióval kevesebb, mint a régi ládák átalakításának költsége.

A csere ellen márciusban budapesti civilek tiltakoztak. A 13 szervezetet tömörítő Podmaniczky Páholy a régi ládákat nemcsak jobban használhatónak, de szebbnek is tartja, mint az újakat - mondta a szóvivőjük, Saly Noémi.

"A régi postaláda sokkal esztétikusabb, megszoktuk, a városképnek fontos, hagyományos, klasszikus eleme. Azt mindenképpen reméljük, hogy Budapesten sikerül megakadályozni a postaládáknak a teljes lecserélését" - hangsúlyozta.

A főváros városarculati tanácsnoka, bár egyetértett a tiltakozókkal, hangsúlyozta, hogy a városnak és civileknek semmilyen eszközük nincs a csere megakadályozására. Bojár Iván András szerint a postaláda-csere már a sokadik hibás döntés, amellyel helytelen irányba változik a város arculata.

A polgármestereknek se tetszik

A ládacsere nemcsak a civilek ellenállását váltotta ki. Április közepén 18 kerületi polgármester közös nyilatkozatban tiltakozott a levélszekrények cseréje ellen, május végén pedig a fővárosi városképvédelmi bizottság felkérte Demszky Gábor főpolgármestert, hogy intézkedjen: a Magyar Posta szerelje le az engedély nélkül kihelyezett 50 új postaládát, és tegye vissza a régieket.

Mindezek után született meg a megállapodás, amelynek értelmében a Magyar Posta számot ad arról, hogy hány leveles láda telepítésére van engedélye, hol vannak függőben az eljárások, illetve hány postaládára kért fennmaradási, telepítési engedélyt.

Abban is megegyeztek, hogy a Magyar Posta és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, valamint a bizottság szakemberei közösen jelölik ki Budapesten azokat a helyeket, ahová nosztalgia postaládákat telepítenek. A tervek szerint a városfejlesztési és városképvédelmi bizottság július 9-i ülésén tárgyalja meg a postaládák ügyét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×