eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Távirányítású bomba okozta a magyar katona halálát? - a nap legfontosabb hírei

Hősi halottá nyilvánította, és posztumusz hadnaggyá léptette elő a honvédelmi miniszter az Afganisztánban reggel meghalt magyar főtörzsőrmestert. A 30 éves Kovács Gyula egy robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét. Hajdu Gábor, a tűzszerészek parancsnoka budapesti tájékoztatóján elmondta: egyelőre nem tudják, mi okozta a detonációt; a vizsgálat végéig az sem zárható ki, hogy távirányítással hozták működésbe az eszközt.

A beszámoló szerint a Baglán tartományban szolgáló magyar egység arról kapott bejelentést, hogy egy afgán civil jármű robbanószerkezetre hajtott és felrobbant. A helyszínre vonuló magyarok találtak egy másik pokolgépet is, amelyet először egy robottal próbáltak elmozdítani, majd miután ez nem sikerült a tűzszerész főtörzsőrmester, megfelelő védőöltözetben közelebb ment; ekkor következett be a robbanás. -Az ázsiai országban jelenleg mintegy 250 magyar katona teljesít szolgálatot. Külföldi misszióban legutóbb 4 éve, Irakban vesztette életét magyar katona.

Paczolay Péter lett az Alkotmánybíróság elnöke

Titkos szavazással Paczolay Pétert választották meg az Alkotmánybíróság új elnökévé a testület teljes ülésén. Bihari Mihály jelenlegi elnök 9 éves alkotmánybírói megbízatása július 2-án jár le, az azt követő napon lép hivatalába a három évre elnökké választott Paczolay Péter. Õ lesz a testület ötödik elnöke. Paczolay Péter 1990-től 1996-ig az Alkotmánybíróság főtanácsosa, 2000-ig főtitkára volt. Ezt követően 2006 februárjáig a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője volt.

Adócsökkentés - csak más közterhek növelésével

Adócsökkentésre csak más közterhek növelésével, vagy új adónemek bevezetésével lesz lehetőség a következő 2 évben; ebben egyetértettek a kabinet és az MSZP vezetésének dobogókői tanácskozásán résztvevők. A kormányszóvivő elmondta: a miniszterek úgy vélték: az adók csökkentését a nyugdíjak, vagy a szociális kiadások mérséklésével nem lehet fedezni. Daróczi Dávid hangsúlyozta: a belső átcsoportosításokkal a foglalkoztatottság növelése és új munkahelyek teremtése a legfőbb cél, ezért elsősorban a munkát terhelő járulékok csökkentésére van szükség. Hozzátette: át kell alakítani a szociális rendszert is úgy, hogy azzal ne lehessen visszaélni.

Orbán: vissza kell szerezni a közbizalmat

A közbizalom visszanyerése és a kormányzati munkára való felkészülés fontosságáról beszélt a Fidesz elnöke, amikor találkozott a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel. Orbán Viktor a zártkörű megbeszélés után úgy fogalmazott: a következő kormány legnagyobb és legnehezebb feladata a lerombolt hitelesség újraépítése lesz.

Korlátozná a vasárnapi munkavégzést a KDNP

A Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke szerint már az ősszel az Országgyűlés elé kerülhet a kereskedelmi törvény és a Munka törvénykönyve módosítására vonatkozó javaslat. Harrach Péter emlékeztetett: a cél a vasárnapi munkavégzés korlátozása. Az ellenzéki politikus a témában rendezett ötpárti megbeszélés után azt mondta: a parlamenti erők az egyeztetések folytatásában állapodtak meg. GVH: kartellgyanú a malomiparban

Kartell gyanúja miatt 11 malomipari vállalkozás ellen indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal. A hatóság azt közölte: az eddigi vizsgálatok alapján a cégek 2004-től felosztották egymás között a magyarországi lisztpiacot.

A szakszervezet tiltakozik az elbocsátások ellen

Elfogadhatatlannak tartja a pápai húsüzemben tervezett csoportos elbocsátásokat a Húsipari Dolgozók Szakszervezete. Az érdekképviselet a cég vezetése által nyilvánosságra hozott információkra hivatkozva azt közölte: a bejelentett intézkedések alapján júliusban mind az 1370 munkavállalót elbocsáthatják a pápai üzemből.

Demszky csak dugókat ígér

Az évtized két legnehezebb évének nevezte a következő esztendőket a főpolgármester, mert az uniós támogatások folyósítása miatt 2010-ig be kell fejezni Budapesten a legtöbb nagyberuházást. Demszky Gábor hangsúlyozta: Brüsszel a fővárosi fejlesztések összes költségének 60-70 százalékát állja. A liberális politikus elmondta: 2010-ig csaknem 130 helyen zajlik majd összesen 300 kilométernyi útrekonstrukció a városban, emellett folytatják a metró-, illetve a szennyvízberuházást is.

Eredménytelen a pályázat

Eredménytelenné nyilvánította rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottsága a közterület-felügyelet igazgatói posztjára kiírt pályázatot - tudta meg a távirati iroda a zárt ülés részvevőitől. Mivel nem döntöttek új pályázat kiírásáról, így továbbra is a márciusban megbízott igazgatóhelyettes irányítja a szervezetet.

Szeptemberben folytatódik a móri per

Szeptember elején folytatódik a 8 halálos áldozatot követelő, móri fegyveres bankrablás tárgyalása a Fejér Megyei Bíróságon. A testület a tanú-meghallgatások után döntött az eljárás elnapolásáról. A tegnap kezdődött tárgyaláson részben elismerte bűnösségét a 6 évvel ezelőtti támadás egyetlen vádlottja. W. Róbertet előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, társtettesként elkövetett emberöléssel, valamint lőfegyverrel- és lőszerrel való visszaéléssel vádolja a Fővárosi Főügyészség.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×