eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Stumpf: A kormány béna kacsa, Gyurcsány sebzett vadkan

Fenntarthatatlan a jelenlegi helyzet - ebben egyetértett a Fidesz és a KDNP frakciószövetség évadzáró ülésén minden meghívott előadó: Csaba László közgazdász, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatásvezetője és Stumpf István politológus.

Valóban nem válság, hanem fenntarthatatlanság van Magyarországon - mondta Csaba László közgazdász, a Fidesz és a KDNP frakciószövetség évadzáró ülésén, Veres János pénzügyminiszter hétfőn a Parlamentben elhangzott napirend előtti felszólalására utalva. Hozzátette, elsősorban a növekedés terén van fenntarthatatlanság, amelynek kapcsolt része a foglalkoztatás kérdése.

A sok inaktív miatt magasak a közterhek, így legálisan foglalkoztatni nagyon nehéz. De hozzá tartozik mindehhez, hogy amíg a gazdasági növekedés nem ér el egy bizonyos szintet, addig a munkahelyteremtő intézkedések hatástalanok maradnak.

Emellett az államháztartás rendszerében is súlyos gondok vannak, mivel az államadósság kiszolgálása túl sok forrást von el a költségvetésből. Adóemeléssel nem lehet tovább kezelni a problémákat - tette hozzá a közgazdász.

"Ne hullasunk krokodilkönnyeket"

Csaba László hangsúlyozta: a bizalom terén is fenntarthatatlanság van, mivel a bizalomhiányosság az élet minden területén megfigyelhető. A közgazdász utalt Mihályi Péter a héten megjelent, és Sajó András, a közeljövőben megjelenő elemzésére, amelyek szerint nem csak arról van szó, hogy 800 ezer ember él segélyekből, hanem, hogy van egy államigazgatás, ami abból él, hogy szabályoz, és van egy többszázezres vállalkozói réteg, amely a szabályok átláthatatlanságából él.

A közgazdász szerint ezek a strukturális problémák nem múlnak el maguktól, kezelni kell őket, mivel a gazdaság összes területén a kifulladás jegyei láthatók. Mint mondta: ez egy önfelszámoló politika. "Ne hullassunk krokodilkönnyeket a konvergencia-programért, mert nem működik. Nem kell tartani tőle, hogy felpuhulna a program a kisebbségi kormányzás miatt, mivel betöltötte hivatását Brüsszelben" - hangsúlyozta a közgazdász.

Csaba László a problémák megoldását a közbizalom helyreállításában, az adóreformot is tartalmazó középtávú gazdasági programban, párbeszéd kialakításában, a kisvállalkozások deregulálásában, az állam karcsúsításában, a közbizalom újjáélesztésében, és az adóalap kiszélesítésében látja.Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatásvezetője egyetértett Csaba Lászlóval, hogy fenntarthatatlan a jelenlegi helyzet, így, mint mondta, valaminek történnie kell, és valami történni is fog a közel jövőben, ám jóslásokba nem bocsátkozott, csupán a lehetséges forgatókönyveket vázolta föl.

Az első forgatókönyv szerint Gyurcsány Ferenc megmarad miniszterelnöknek, és sikerül a kormány mellé többséget szerezni a parlamentben, az SZDSZ, vagy annak egy részének maga mellé állításával.

A második szerint marad a kisebbségi kormányzás, de másik miniszterelnökkel.

A harmadik lehetőség pedig az előrehozott választás, ami első ránézésre irreálisnak tűnik, de nem zárható ki teljesen.

Stumpf: soha nem látott lehetőség kapujában a Fidesz

Stumpf István, a Századvég elemző műhely vezetője, úgy fogalmazott: "A Fidesz soha nem látott lehetőség és felelősség kapujába érkezett... A pártnak ma már a Gyurcsány utáni időszakra kell koncentrálnia, és ehhez el kell kezdenie a támogatások megszerzését."

Stumpf István szerint a koalíciós kormánynak vége. Azt nem tudjuk, hogy Gyurcsány Ferencnek mikor van vége, de béna kacsaként működik a kormány, a miniszterelnök pedig sebzett vadkanként közlekedik.

A legsúlyosabb probléma Magyarországon, hogy kormányozhatatlansági problémák, működési zavarok és államműködési válság van. Mindez arra vezethető vissza, hogy nincs világos célkitűzés, nemzetstratégiai program, amelyet a kormány követne, és amelyhez igazodhatna a közigazgatás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×