eur:
388.5
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyurcsány még tervezget

Annak ellenére, hogy napok óta az előrehozott választásoktóül hangos a sajtó, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a következő két év terveiről konzultál az MSZP elnökségével, frakcióvezetésével és a kormány tagjaival Dobogókőn. A miniszterelnök azt mondta, továbbra is számít az SZDSZ-re.

Adópolitikai, szociálpolitikai és a szakképzéssel összefüggő kérdések szerepelnek a kormány és az MSZP ma kezdődő több hetes konzultációjának napirendjén.

A miniszterelnök ma és holnap az MSZP elnökségével, a szocialista frakció vezetésével és a kormány tagjaival tekinti át a 2010-ig hátralévő feladatokat, aminek a középpontjában a foglalkoztatás bővítése lesz.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, erre eddig is voltak törekvések, de mind kudarcot vallottak. Az elmúlt évtizedben, nagyjából az ezredfordulótól a magyar foglalkoztatás ugyanazon a szinten van. Kormányok jöttek és mentek, sok fajta részpolitika váltotta egymást, de a foglalkoztatás tízezres kilengésekkel mindvégig nagyjából a 3 millió 900 ezres szám körül mozog - mondta a kormányfő.

Ez a legnagyobb kihívás ma Magyarországon - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc ennek érdekében munkahelyteremtést ígért. A kormányfő szerint Magyarország az elmúlt években rátalált az egyensúlyi pályára, van még tennivaló, de a pálya stabilnak és fixnek tűnik - tette hozzá.

Ezt szerinte megalapozza, hogy a 2006-ban eltervezett 2009-es költségvetési számokon nem kell módosítani. A kormányfő azt mondta, az elmúlt másfél hónap bebizonyította, hogy működőképes az önálló szocialista kormányzás, a parlament ugyanis május elseje óta másfél tucat törvényt fogadott el jelentős többséggel. Így szerinte megteremthető az a szakmapolitikai akarat, ami a törvényhozáshoz szükséges, ez a többség pedig tartósan biztosítható.

Gyurcsány Ferenc megjegyezte, kiderült, hogy a kormány sem az utcáról, sem a parlamentből nem buktatható meg, szerinte mindkét kísérlet kudarcba fulladt.

Az InfoRádió kérdésére a miniszterelnök hozzátette, nem tartja veszélyesnek az előrehozott választásokkal kapcsolatos fideszes törekvéseket, még úgy sem, hogy az SZDSZ új elnöke nem zárta ki egyértelműen, hogy nem nyújt segítséget ez ügyben az ellenzéki pártnak.
Gyurcsány Ferenc továbbra is számít az SZDSZ-re. Mint mondta: "biztos vagyok abban, hogy az MSZP olyan kezdeményezéseket fog tenni ősszel a parlamentnek, amelyről azt fogja gondolni az SZDSZ, hogy ezek az ország érdekében állnak, hogy ezek összeegyeztethetők az általuk kívánatosnak tartott politikával."

A szocialista pártvezetés ma meghallgatja az Oriens Tanácsadó Kft. közgazdászainak helyzetelemzését, jóllehet a kormányfő azt leszögezte, hogy a legtöbb javaslatukkal nem ért egyet. Ezt követően Veres János pénzügyminiszter, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, majd pedig Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter 2010-ig szóló terveit hallgatják meg.

Holnap folytatódik a konzultáció a további kormánytagok terveivel, jövő héten a szocialista frakció, a hónap végén pedig az MSZP országos választmánya ismerheti meg a 2010-ig szóló kormányzati terveket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×