eur:
400.81
usd:
366.41
bux:
74213.32
2024. október 11. péntek Brigitta

Jogilag értelmezhetetlen Fodor javaslata

Jogilag értelmezhetetlennek és megvalósíthatatlannak tartja az SZDSZ elnökévé választott Fodor Gábor javaslatát az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász. A szabad demokrata elnök azt javasolta, hogy pártja csak akkor támogassa az előrehozott választások megtartását, ha a politikai erők megállapodnak abban, hogy a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, illetve a választási és az állampolgárságról szóló törvényeket.

Fodor Gábor, az SZDSZ szombaton megválasztott új elnöke még a voksolás előtti programbeszédében beszélt arról: fel kell készülni arra, hogy a párt a 2010-es választásokig ellenzékben fog politizálni.

Hozzátette: nem fordulhat elő még egyszer, hogy a szabad demokratákat felkészületlenül éri a politikai helyzet megváltozása. Éppen ezért szerinte fel kell készülniük egy előrehozott választásra, de az SZDSZ ezt csak akkor támogathatja, ha a pártok megállapodnak abban, hogy a következő kormány nem módosítja az alkotmányt, valamint a választási és az állampolgárságról szóló törvényt.

Lövétei István alkotmányjogász szerint a pártvezető feltétele pusztán politikai alku, amit egyrészt nem szokás, másrészt a konkrét esetben nem is lehet betartani.

Mint mondta, bármikor előfordulhat olyan helyzet, amelyben a kormány kénytelen hozzányúlni ezekhez a törvényekhez, a kormány feladata pedig az, hogy legjobb meggyőződése szerint irányítsa az országot.

Épp ezért egy ilyen megállapodásnak nemcsak jogi korlátai vannak, felelőtlenség is lenne ilyen ígéretet tenni.

Azt is furcsa lenne elvárni egy politikai erőtől, hogy ne használja ki az alkotmány módosításának lehetőségét, ha megvan a kétharmados parlamenti többsége - mondta az alkotmányjogász. Hozzátette: ilyen politikai alkukra még nem is volt példa Magyarországon.

Lövétei István szerint megállapodást legfeljebb arról lehetne kötni, hogy milyen módosítás fogadható el egy ellenzékbe került politikai erő számára.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×