eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Parlament: hétfőn véget ér a tavaszi ülésszak

Hétfőn tartja a parlament az utolsó ülését a tavaszi ülésszakban. Az Országgyűlés az egynapos ülésen elrendelheti a népszavazást az egészségbiztosítási rendszerről, és zárószavazás lesz több jogszabályról, egyebek mellett a költségvetési tervezés szigorításáról, a filmtörvényről és az élelmiszerlánc létrehozásáról. Bár tervben volt, alkotmánybírókat továbbra sem választ a parlament.

Nyáron nem lesz rendkívüli ülésszak, így a terveknek megfelelően, hétfőn befejeződik a parlament nyári ülésszaka. Az egynapos ülésen a parlament 28 törvényről és országgyűlési határozatról szavaz, ebből húsznál még záróvita is lesz. Az Országgyűlés elrendelheti a több-biztosítós egészségbiztosítási rendszer eltörléséről szóló népszavazást, amit az Albert házaspár kezdeményezett.

Szavazhat a parlament a filmtörvényről, amely szerint egy pontrendszer határozná meg egy film állami támogatásának feltételeit, napirenden lesz a földgázpiac teljes megnyitását lehetővé tevő törvény, a költségvetési tervezést szigorító jogszabály, létrejöhet a több mint egy éve bejelentett élelmiszerbiztonsági lánc, szigorodhat a fogyasztóvédelmi és a reklámtörvény is.

Kereszténydemokrata képviselők kezdeményezésére az Országgyűlés elfogadhatja a hungarikumok védelméről szóló határozatot, és szintén a KDNP javaslatára szigorodhat a színesfémlopás büntetési tétele.

Módosíthatja a parlament az állattenyésztésről szóló törvényt és az SZJA törvény módosításával a jövőben az adózó elektronikus értesítést kaphat arról, hogy a személyi jövedelemadójának felajánlott 1 százaléka megérkezett a címzetthez.

Bár az év eleji üléstervben még szerepelt, az Országgyűlés az utolsó ülésén mégsem választja meg az Állami Számvevőszék alelnökeit és egyelőre nem határoz Bihari Mihály és Kukorelli István alkotmánybírók mandátumának meghosszabbításáról sem.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×