eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Fodor tárgyalna a pártvezetőkkel - a nap hírei

Fodor Gábort választották az SZDSZ elnökévé; az MSZP továbbra is partnernek tekinti a liberális pártot; elhunyt Sánta Ferenc Kossuth-díjas író - a nap legfontosabb hírei.

Tárgyalást kezdeményez a parlamenti pártok vezetőivel Magyarország jövőjéről az SZDSZ új elnöke. Fodor Gábor a liberális párt rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén a szavazás után azt mondta: az MSZP-vel szeretné áttekinteni, hogy a kisebbségi kormány milyen elképzelések mentén akarja vezetni az országot. Fodor Gáborra 346 küldött szavazott, míg Kóka Jánost 344-en támogatták az elnökválasztáson. Kóka János, az SZDSZ eddigi vezetője arra kérte támogatóit, legyenek egységesek, hogy sikeres lehessen a párt az európai parlamenti választáson. A küldöttek szavazatai alapján a szabad demokraták 12 tagú ügyvivői testületébe Gulyás József és Csőzik László került be új tagként, Weinek Leonárd zuglói polgármester illetve Magyar Bálint helyett; a többieket újraválasztották. A rendkívüli tisztújító küldöttgyűlést azután hívták össze, hogy februárban kiderült: szabálytalanságok történtek a liberális párt tavalyi elnökválasztásakor.

Az MSZP továbbra is partnernek tekinti az SZDSZ-t, és nyitott a további együttműködésre. Ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a szocialisták elnöke mondta a liberálisok tisztújító küldöttgyűlése után, amelyen Fodor Gábort választották a párt elnökévé. A Fidesz szóvivője közleményében úgy reagált: pártja kész egyeztetni a szabad demokraták új elnökével az előrehozott választásról. Szijjártó Péter megismételte, hogy állsápontja szerint a kisebbségi kormányzás ellentétes Magyarország érdekével. Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese hangsúlyozta: remélik, hogy a tisztújítás után kiderül: az SZDSZ valóban kilépett-e a koalícióból, és ellenzéki pártként akar-e működni. A Kereszténydemokrata Néppárt szerint az SZDSZ új vezetőjének személye lehetőséget jelent arra, hogy a párt visszatérjen rendszerváltozáskori alapjaihoz.

Ismét visszavonta az Iparművészeti Múzeum gazdasági igazgatójának vezetői megbízatását az oktatási és kulturális miniszter, annak ellenére, hogy május végén a bíróság jogerősen visszahelyezte állásába Zádor Tamást. Az igazgató közölte: a jogerős ítélet másnapján, május 30-án Hiller István azonnali hatállyal, indoklás nélkül vonta vissza megbízását, szerinte jogellenesen. A kulturális tárca vezetője tavaly augusztus 30-án menesztette Zádor Tamás gazdasági igazgatót és Takács Imre főigazgatót, akik bíróságon támadták meg a döntést.A pozsonyi kormány is hozzájárul a pilisszentkereszti szlovák központ felépítéséhez. Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes a Pest megyei településen tartott falunapon emlékeztetett arra: a magyar kormány 80 millió forintot ajánlott fel, és - mint mondta - Szlovákia is ekkora összeggel segíti a beruházás megvalósítását. Pilisszentkereszten néhány hónappal ezelőtt azért alakult ki konfliktus, mert a helyhatóság egy másik épületbe akarta költöztetni szlovák kisebbségi önkormányzat irodáját.

Ausztriában egy gyermek meghalt, tízen megsérültek, amikor felborult egy cseh autóbusz az A2-es autópályán. A sofőr azt mondta: az előttük haladó gépkocsi váratlanul fékezett, ő megpróbálta kikerülni, de a manőver közben a busz felborult, és az oldalára dőlve végigcsúszott az útpadkán. Az autóbuszon 51-en utaztak, zömmel gyerekek. Egy Prága melletti településről mentek volna Horvátországba nyaralni.

Életének 81. évében meghalt Sánta Ferenc Kossuth-díjas író. A Magyar Írószövetség tájékoztatása szerint a művész pénteken hunyt el. Sánta Ferenc 1927 szeptember 4-én született Brassóban; gyermekkorát Erdélyben töltötte. 1954-ben jelent meg az első novellája. Élete során a többi között kétszer kapott József Attila-díjat, 1970-ben Monte Carlóban Arany Nimfa Díjjal ismerték el munkásságát. A Kossuth-díjat 1973-ban, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét 1993-ban kapta meg. Sánta Ferenc főbb művei közé tartozott a Téli virágzás, Az ötödik pecsét, valamint a Húsz óra. Az író temetéséről később intézkednek.

Olszországban elhunyt Dino Risi filmrendező. Az olasz komédia egyik mestereként számon tartott művészt, aki egy ideje már beteg volt, római otthonában érte a halál. Dino Risi 1916-ban Milánóban született. Fél évszázad alatt 54 filmet forgatott; leghíresebb alkotásai közé tartoztak a Szegények, de szépek és az Előzés. Az 1974-ben bemutatott, A nő illata című filmjét két Oscar-díjra jelölték. Egyike volt azoknak a rendezőknek, akik világhírhez segítettek olyan olasz filmcsillagokat, mint Sophia Loren, Vittorio Gassman, Alberto Sordi vagy Ugo Tognazzi. Utolsó munkáját, a szépségkirálynő-választást megfilmesítő Miss Italiát 2002-ben mutatta be az olasz televízió; ugyanebben az évben Arany Oroszlán díjat kapott a Velencei Fimfesztiválon életművéért. Dino Risi 91 éves volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×