eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Kegyelmet nem kérek" - hallgassa meg Nagy Imre utolsó beszédét!

Digitalizálták a Nagy Imre és társai ellen indított per teljes írásos dokumentumállományát, egy 70 perces propagandafilmet és több mint 70 órányi hanganyagot. A Magyar Országos Levéltár főigazgató-helyettese szerint a hanganyagok alapján pontosabban lehet értelmezni a per körülményeit és hangulatát.

Szabó Csaba elmondta: a per teljes iratanyaga majdnem 27 ezer oldalt tesz ki, erről 70 órányi hanganyag van a levéltár birtokában, valamint egy 70 perces propagandafilm.

Mindez a történészek számára 1990 áprilisától hozzáférhető, a nyilvánosság azonban csak akkor hallhatja, ha a perben résztvevők hozzátartozói hozzájárulnak ehhez - közölte Szabó Csaba, hozzátéve: a dokumentum még a kutatók számára is tartogat újdonságokat, hiszen egyes részeit a Belügyminisztérium munkatársain kívül még senki sem hallotta. Ilyen például Szilágyi József perének hanganyaga.

A felvétel pluszinformációkat szolgáltat a per hangulatáról is, a főigazgató-helyettes szerint ugyanis hallható benne, ahogy a bíró csapkodja az asztalt vagy kiabál, szavaival azonban eddig csak írott formában italálkoztak a kutatók.

A Nyílt Társadalom Archívum és az 1956-os Intézet a per 50. évfordulóján, június 9. és 15. között egy alkalommal lejátssza az akkori események hanganyagát a nyilvánosságnak. Az egy hétig tartó eseménysorozatot a Nyílt Társadalom Archívumban tartják, ahol kegyeleti aktusként hangzik el szóról szóra a tárgyalás szövege, tehát történészi kommentárt nem fűznek hozzá.

A Nagy Imre-per hanganyagának nyilvánosságra hozatalát eddig az adatvédelmi törvény egyes passzusaira hivatkozva tagadta meg a Magyar Országos Levéltár. Ezért a közeledő 50. évforduló miatt, a Nyílt Társadalom Archívum vezetője, Rév István és az 1956-os Intézet főigazgatója, Rainer M. János felhívást tett közzé, hogy a történész kollégák aláírásukkal segítsenek az esemény létrejöttében. A felhívást a történésztársadalom 45 képviselője írta alá.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×