eur:
389.3
usd:
362.72
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A magyar focit vagy az MSZP-t akarják megmenteni?

A szocialisták saját médiabefolyásukat akarják erősíteni azzal, hogy a futball-médiahálózat kiépítésével megbízott Advertum Kft. a kormány kezességvállalása mellett 5,2 milliárd forintos hitelhez juthat - mondta a Fidesz alelnöke. A Pénzügyminisztérium szerint a rendelet megmentheti a magyar futball meghatározó klubjait.

Varga Mihály szerint az MSZP belátta, hogy előre hozott választások lesznek, elindította saját kampányát, ezért döntött arcátlan módon milliárdok kifizetéséről. A fideszes politikus úgy véli: ezt a zűrös médiavásárlást futballal próbálják álcázni.

A párt alelnöke szerint aggályos az ügy, mert az Advertum Kft. a kormány kezességvállalása mellett 5,2 milliárd forint hitelhez juthat, úgy, hogy ebből törleszti a Profi Liga Kft. 3,1 milliárdos adósságát, 2,1 milliárdot pedig befektet egy országos médiarendszer kiépítésébe és működtetésébe.

Varga Mihály nehezményezte, hogy a kormány 3,1 milliárd forintos kezességet vállal egy magáncégnek, hogy az kifizesse más APEH tartozását, és azt is, miért kell egy szereplőt közbeiktatni, amikor közvetlenül a liga is kaphatná a hitelt.

Az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere emlékeztetett arra, hogy 2001-ben a kormány 8,3 milliárd forintot biztosított a magyar futball akkori szereplőinek, ebből 3,1 milliárd forint kötvénykibocsátás keretében a hivatásos ligához került, ezzel a profi klubok helyzetét próbálták meg kölcsönökkel stabilizálni. Ezt a pénzt a klubok többsége azonban felélte, így a liga csak a kamatokat tudta törleszteni, a 3,1 milliárd az APEH-nél vár végrehajtásra.

Visszafelé mutatnak

A Pénzügyminisztérium közleményben azt írja, hogy az Orbán-kormány vállalt egy olyan kötvénykibocsátást, amelyről tudható volt, hogy a magyar futball képtelen a visszafizetésre, és ismét az államnak kell segítenie.

A pénzügyi tárca kitért arra is, hogy a magyar futball meghatározó klubjai megmentéséért döntött a kormány a kezességvállalásról. Egyelőre nem született megállapodás az egyesületek között arról, átadják-e a reklámjogaikat az Advertumnak, amely a nyíregyházi és a diósgyőri klub marketingjogait is birtokolja.

Eközben kiderült, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség 1,4 milliárd forintos hitelt kap a Magyar Fejlesztési Banktól a telki edzőközpont felépítéséhez. Az MLSZ korábban az OTP-vel állt kapcsolatban, de a pénzintézet visszalépett a hitel folyósításától. A beruházás összköltsége 2,4 milliárd forint, a nemzetközi és az európai szövetségtől mintegy 800 milliós támogatás érkezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×