eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Három százalék feletti növekedést vár Magyarországon az OECD

Jövőre 3,1 százalékos gazdasági növekedést vár Magyarországon a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. Az OECD elemzői szerint a tavalyi, a költségvetési kiigazítás okozta lassulás után a GDP az idén is gyorsabban bővül. Sikerágazatnak nevezte a magyar mezőgazdaságot a kormányfő. A kiszámíthatóságot, az egyezséget és a biztonságot nevezte a gazdaság számára legfontosabb dolgoknak a Fidesz elnöke. A nap legfontosabb hírei.

3,1 százalékos gazdasági növekedés Magyarországon?

Az idén 2, jövőre 3,1 százalékos gazdasági növekedést vár Magyarországon a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. Az OECD elemzői szerint a tavalyi, a költségvetési kiigazítás okozta lassulás után a GDP az idén gyorsabban bővül, de a növekedés mértéke még mindig kisebb lesz, mint az a hosszú távú lehetőségek alapján lehetne. A szervezet a magyar államháztartási hiányt az idén a GDP 4,1 százalékára, az éves inflációt 6,3 százalékra várja, és úgy véli, hogy a pénzromlás mértéke jövőre 3,7 százalékra mérséklődik.

Felszólítás az Európai Bizottságtól Magyarországnak

A hosszú távú áramvásárlási megállapodások megszüntetésére szólította fel Magyarországot az Európai Bizottság. A testület szerint a szerződések az áramtermelőknek nyújtott jogellenes és a belső piaci rendtartással összeegyeztethetetlen állami támogatásnak minősülnek. Brüsszel az év végét jelölte meg határidőnek. A Pénzügyminisztérium arról számolt be, hogy a kifogásolt szerződések rendezését már 2007 nyarán megkezdték. A közlemény szerint együttműködnek a bizottsággal, és keresik a befektetőket és a fogyasztókat legkevésbé hátrányosan érintő megoldást az uniós határozat végrehajtására. Az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős tagja korábban kulcsfontosságú lépésnek nevezte a magyarországi villamosenergia-piac liberalizációja terén a megállapodások fokozatos megszüntetését. Neelie Kroes emlékeztetett arra, hogy Lengyelországban csökkent az áram ára, miután áprilisban megszüntették a hasonló megállapodásokat.

Fehérítik a feketegazdaságot

Eredményesnek nevezte a feketegazdaság kifehérítése érdekében tett kormányzati lépéseket az APEH elnöke. Szikora János a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: tavaly a szigorítások miatt 80-100 milliárd forinttal csökkentek a költségvetési kiadások. Hozzátette: a 2007-ben bevezetett vagyonosodási vizsgálatokkal 43 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel, és tavaly 14 százalékkal csökkent a korábban még veszteséget jelentő vállalkozások száma. Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka azt mondta: 2007-ben 39 ezer bűncselekményt és szabálysértést derítettek fel 117 milliárd forint értékben, a lefoglalt tárgyak értéke pedig meghaladta a 25 milliárd forintot.

Sikerágazat a magyar mezőgazdaság a miniszterelnök szerint

Sikerágazatnak nevezte a magyar mezőgazdaságot a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a Magyar Agrárkamara XXI. küldöttgyűlésén a siker legfontosabb okaként említette, hogy az utóbbi években sikerült távol tartani az ágazattól a rövid távú pártpolitikai érdekeket. Hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság integrálódott az Európai Unió 500 milliós piacába, így aktív alakítójává vált a közösségi agrárpolitikának. A kormányfő azt mondta: soha nem állt a mostanihoz hasonló nagyságrendű forrás rendelkezésre; a 280 milliárd fejlesztésre fordítható forint az ágazat átlagos éves eredményének négyszerese.

Orbán Viktor és a válságkezelő kormányzás

A Fidesz elnöke szerint kiszámíthatóságra, egyezségre és biztonságra van szükség a magyar gazdaságban és politikában. Orbán Viktor, miután nyugdíjas szervezetek képviselőivel találkozott Budapesten, azt mondta: a következő, válságkezelő kormánynak meg kell őriznie a nyugdíjak reálértékét, mert az idősek ellátása nem csökkenhet. A volt miniszterelnök hozzátette: a Fidesz - kormányra kerülése esetén - 1 millió munkahelyet hoz létre. Úgy vélte: ebből 3-400 ezer már most is létezik, csak a fekete vagy a szürkegazdaságban.

Olaszliszkai emberölés


Miskolcon újabb tanúkat hallgatott meg a bíróság a 2006 októberében történt olaszliszkai emberölés ügyében. Az áldozat 16 éves lánya azt mondta: amikor észlelték, hogy az autóval elsodorták a kislányt, édesapja rögtön megállt, de két férfi azonnal kirángatta a volán mögül, és ütlegelni kezdték. Hozzátette: a tömeg folyamatosan nőtt, de senki nem segített nekik. A bíróság előtt ismét vallomást tett egy korábban már meghallgatott tanú is, aki azt mondta: eddig nem beszélt a valóságról, mert félt. A tanú most megnevezte azokat az embereket, akiket a tragédia helyszínén látott és részt vettek a bántalmazásban. Név szerint említett öt, jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő vádlottat. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt 2006. október 15-én verték halálra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán, miután gépkocsijával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki nem sérült meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×