Az üvegházhatás következtében a jövőben jelentősen nő majd a levegő szén-dioxid-tartalma, aminek hatására a növények viselkedése és stressztűrő képessége is megváltozik - mondta az InfoRádiónak az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetének igazgatója.
Bedő Zoltán szerint ez kihatással lesz a mezőgazdasági termelésre is: lesznek csúcstermést hozó évek, máskor azonban a kis termés miatt a biztonságos élelmiszerellátás is veszélybe kerülhet.
Az élelmiszerhiány nemcsak azért fenyeget, mert egyre erősebben jelentkeznek a szélsőséges éghajlati hatások, és csökken a termésbiztonság, hanem azért is, mert a kereslet is jelentősen növekszik - közölte a szakértő.
Bár a levegő megnövekedett szén-dioxid-tartalma nagyobb termést tenne lehetővé, a párhuzamosan fellépő hatások, a csapadék mennyiségének csökkenése és a hőmérséklet emelkedése épp az ellenkező irányba hatnak, vagyis jelentősen kevesebb teremhet - mondta Bedő Zoltán.
Hatásvizsgálatok
A Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézetében jelenleg olyan kutatások folynak, amelyek során azt vizsgálják, hogyan hatnak a klímaváltozás következményei az egyes növényekre: a palántákat klímakamrákban nevelik, amelyekben beállítható a hőmérséklet, a fényintenzitás, a szén-dioxid-tartalom és az UV-sugárzás mértéke is - magyarázta a szakértő.
Az utóbbi időben a kutatók azt is vizsgálják, hogy a klímaváltozás hatására milyen új betegségek érintik majd a növényeket. Hogy ezeket ki lehessen védeni, új fajtákat kell előállítani - fűzte hozzá Bedő Zoltán. Az intézetvezető megjegyezte: elsősorban gabonanövényekkel foglalkoznak.
Hanganyag: Torda Júlia