eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Gyurcsány: Érdemi változásra van szükség az adórendszerben - a nap hírei

A munkavégzésre ösztönző szociális-, valamint az arra képessé tevő oktatási rendszer megteremtését szorgalmazta az MSZP Országos Választmányának szombati ülésén a miniszterelnök. A szociális törvény módosítását kezdeményezi a Megyei Jogú Városok Szövetsége. Június elsejétől már egyáltalán nem állítanak ki papír alapú repülőjegyeket az utazási irodák. A nap hírei 2008. május 31-én szombaton.

A munkahelyteremtést, a munkavégzésre ösztönző szociális-, valamint az arra képessé tevő oktatási rendszer megteremtését szorgalmazta az MSZP Országos Választmányának szombati ülésén a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc, aki a párt elnöke is, úgy fogalmazott: érdemi változásra van szükség az adórendszerben, de annak teljes átalakítására nincs lehetőség. A miniszterelnök azt mondta: úgy kell csökkenteni a munkavégzéshez kötődő, a vállalkozásokat terhelő adókat, hogy az ne veszélyeztesse a gazdasági egyensúlyt. A kormányfő hozzátette: december óta folyamatosan csökken az infláció, idén pedig ismét növekednek a jövedelmek, a nyugdíjak és a fogyasztás. Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnöke az InfoRádióban elmondta: a következő két évben egy nyugodtabb, kiszámíthatóbb, társadalmi támogatottságot élvező politika időszaka következik.

A szociális törvény módosítását kezdeményezi a Megyei Jogú Városok Szövetsége. Ezt a szervezet alelnöke jelentette be a Tolna megyei Tengelicen. Gyimesi Endre a szövetség kétnapos közgyűlése után azt mondta: a változtatás célja, hogy a szociális segélyezést összekapcsolják a társadalom érdekében végzett munkával, illetve a gyermekek óvodába, iskolába járatásával.

Részletes közoktatási javaslatcsomagot dolgoz ki augusztus közepéig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és több szakmai egyesület, valamint oktatási szakértők és oktatáskutatók. Kerpen Gábor, az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban azt mondta: a kormánynak erősítenie kell az iskolák helyzetét és szerepét, valamint fejlesztenie kell a pedagógusképzést. Hangsúlyozta: tíz-tizenöt éves állami programra van szükség a közoktatás fejlesztése érdekében.

A visegrádi országok parlamentjeinek vezetői jövőre a cseh fővárosba hívják az uniós tagországok törvényhozásainak elnökeit. Egyebek mellett erről állapodtak meg kétnapos, prágai tanácskozásukon a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák parlament vezetői. A megbeszélésen Magyarországot Mandur László, az Országgyűlés alelnöke képviselte. A politikus elmondta: a jövő évi egyeztetés célja, hogy megvitassák azokat a lehetőségeket, amelyeket a Lisszaboni Szerződés nyújt a nemzeti törvényhozásoknak. Országos cigány kereszténydemokrata párt megalakításáról döntöttek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ongán - közölte a Borsod Online. Az internetes lapnak nyilatkozó alapító tag, Szilárdi László azt mondta: a számításaik szerint ma Magyarországon élő körülbelül másfélmillió romának nincs megoldva a politikai képviselete. Hangsúlyozta: célkitűzésük, hogy a cigány kereszténydemokrata párt a következő választásokon bejusson az országgyűlésbe.

Június elsejétől már egyáltalán nem állítanaki ki papír alapú repülőjegyeket az utazási irodák. A Malév Air Tours ügyvezető igazgatója az InfoRádióban úgy vélte: az átállás nem okoz problémát az utasoknak, hiszen csak a foglalási számot kell megjegyezniük. Krucsai Zsolt hangsúlyozta: az elektronikus jegy kiállítása, nyilvántartása egyszerűbb, ráadásul ez a fajta jegy bármikor pótolható. A papír alapú jegyek megszüntetése jelentős költségcsökkenést eredményez a jegyforgalmazóknak.

Kétnapos közlekedésbiztonsági akciót tart a hétvégén a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Mátrix Police gépjármű-felderítő polgári szervezet. A nagyobb városokban és a bevezető utak mentén mintegy 30 helyen ellenőrzik a biztonsági öv használatát, a vezetés közbeni mobiltelefonálást, a gyorshajtást és az ittas vezetést. Török Csaba rendőr alezredes hangsúlyozta: az akcióban több mint 200 rendőr és polgárőr vesz részt.

Díszfelvonulással és történelmi lovas gálával elkezdődött a Hősök terén a kétnapos Nemzeti Vágta rendezvénysorozata. Az országimázs fesztivál főeseménye a vasárnapi lovasverseny, amelyen 96 magyar település képviselői vesznek részt.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×