eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jó lesz a termés, nőhet a GDP

Rendkívül jó gabonatermés várható idén a kedvező időjárás miatt. A legmerészebb prognózist egy londoni gazdasági előrejelző cég, a 4cast adta ki, amely szerint 16 millió tonna gabona terem idén hazánkban. A brit elemzők arra számítanak, hogy ez önmagában egy százalékkal növeli majd a magyar GDP-t. Az InfoRádió által megkérdezett agrárközgadász ezt nem tartja lehetetlennek.

A tavalyihoz képest 50-60 százalékkal több, 6,5-7 millió tonnányi kalászos gabona terem idén - véli Raskó György agrárközgazdász, aki az InfoRádiónak elmondta: ő kevésbé optimista, mint a 4cast brit gazdasági előrejelző cég, összesen maximum 15 millió tonnás gabonatermést vár.

A brit elemzők szerint a jó termés idén akár 2-3 százalékponttal is hozzájárulhat a magyar GDP növekedéséhez, Raskó György azonban úgy gondolja: a mostani kilátások alapján a mezőgazdaság 1 százalékos GDP-növekményt produkálhat.

A szakértő hozzátette: tavaly nagyon alacsony volt az agrár-GDP-teljesítmény, ám az árszint most jóval magasabb a 2007-es átlagnál, így a termelés jövedelemtartalma is sokkal jobb, ami legalább 1 százalék körüli nemzeti GDP-növekményt jelenthet.

A várható nagy termés az agrárközgazdász szerint nem jár majd értékesítési gondokkal, hiszen a magyar és az uniós kalászosgabona-készletek is fogyóban vannak, az átlagos árszint azonban valószínűleg csökken majd. Raskó György hozzáfűzte: jövő tavasszal újra drágulhatnak a termények.

Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető kutatója és Soós Lőrinc, az Info-Datax Kft. igazgatója, a Magyar Statisztikai Társaság alelnöke nem ért egyet a brit előrejelzéssel és Raskó Györggyel. A távirati irodának nyilatkozó elemzők szerint a magyar mezőgazdaság idén legfeljebb 0,7 százalékkal járul hozzá a GDP növekedéséhez.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×