Az élelmiszeriparban a legfontosabb termékeknél az uniós ártrendek érvényesülnek Magyarországon is - mondta a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Éder Tamás hozzátette: a tavalyi gyenge termés miatt a kalászosok, illetve kukorica ára drasztikusan emelkedett az EU minden tagállamában, amire hasonlóképpen reagáltak az egyes országok tej-, baromfi- és sertéspiacai.
A nehézséget Magyarországon az okozza, hogy a termelők önköltségének növekedése sokkal nehezebben érvényesíthető a belpiacon a fogyasztók felé, mint például a németeknél: az ő fogyasztói kosarukban ugyanis lényegesen kisebb szerepe van az élelmiszereknek, ráadásul a reáljövedelmük sem csökkent olyan mértékben, mint a magyar fogyasztóké - magyarázta a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.
A magyar reáljövedelem-csökkenés a tavalyi év utolsó és az idei első negyedéve már egyértelműen érzékelhető volt: bár kezdetben az emberek igyekeztek átcsoportosítással, hitelfelvétellel szinten tartani fogyasztásukat, a belpiaci kereslet később visszaesett - mondta Éder Tamás.
Stagnálás jöhet
A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint a robbanás után hosszú távon valószínűleg stagnálnak vagy szolidan emelkednek majd az élelmiszerárak. Éder Tamás úgy véli: az árak drasztikus emelkedésére a kibocsátás növekedésével válaszol majd a termelők, Dél-Amerikában új termőterületek bevonásával, Kínában és Indiában pedig a termelés intenzívebbé tételével.
Az árak alakulására befolyással lehet, hogy mi lesz a politikai háttérrel kialakított, ám az elmúlt fél évben egyre gyakrabban kritizált bioetanol-program sorsa - magyarázta a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.
Mind többen gondolkodnak ugyanis azon, hogy a bioetanol és a biodízel helyett inkább a második generációs, növényi - cellulóz, mezőgazdasági melléktermék - alapú energiatermelés felé kellene fordulni, nem pedig az élelmiszerből energiát csinálni - fűzte hozzá Éder Tamás.
Hanganyag: Mong Attila