eur:
389.56
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Csökkenjen a sör adója"

Sörnapot tartottak a Parlamentben hétfőn. A szervező Magyar Sörszövetség elnöke szerint nem lobbizni akartak a képviselőknél, azonban szeretnék, ha kevesebb adóval sújtanák a folyékony kenyeret. Az InfoRádiónak nyilatkozó politikusokat állítólag nem befolyásolja a rendezvény, egyikük pedig egyenesen az egyik sörgyártót győzködte arról, hogy körzetében támogasson egy blues-fesztivált.

Minden évben van sörnap az ország házában, ugyanis a Magyar Sörszövetség elnöke szerint a parlamenti képviselők érdeklődnek a sör iránt. Ezt az InfoRádió munkatársa is megtapasztalta, ugyanis az üléstermi szavazások kivételével mindig voltak vendégei a csaposoknak.

Sívó Imre az InfoRádiónak azt mondta: nem lobbizni jönnek, csak az ilyen események jó alkalmat adnak a képviselőkkel való beszélgetésre. Nem rejtette azonban véka alá, hogy az általa vezetett szövetségnek vannak általános céljai.

"Csökkenjen a sör adója - ez évek óta fennálló, általános probléma. Az átlagos magyar sörön 40 százaléka az adótartalom, ez nemzetközi és európai szinten is nagyon magas. A söripar 63 milliárd forintnyi adót fizet a költségvetésbe" - hangsúlyozta Sívó Imre.

A szocialista Hagyó Miklós budapesti főpolgármester-helyettes is ellátogatott az alkalmi parlamenti sörnapra, és meg is kóstolta az egyik fajtát, igaz, csak egy pikolót ivott.

"Mi, képviselők, minden héten el tudnánk viselni egy hasonló eseményt." - Ez mennyire hatja meg Önt a szavazáskor? - Természetesen nem befolyásol. - És amikor a sör adóját kellene emelni, akkor Ön milyen gombot nyomna: igent vagy nemet? - Megmondom őszintén, a felvetéssel nem találkoztam, utána fogok nézni, de én magam sörpárti vagyok."

A Fideszes Révész Máriusz saját bevallása szerint nem szereti a sört. A kőbányai illetoségű ellenzéki képviselő azonban jó alkalomnak találta a rendezvényt arra, hogy beszélgessen az egyik nagy sörgyártő cég vezetőjével.

"Adócsökkentést nem támogatnék, egy Kőbánya blues fesztivált ellenben igen" - jegyezte meg.

Lobbizás ide vagy oda, a Magyar Sörszövetség elnöke mindenesetre megjegyezte: hosszabb távon lehet adót csökkenteni anélkül, hogy költségvetési veszteség keletkezne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×