eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Összefog a kisebbségekért az ORTT és az ombudsman

Szorosabb együttműködésre törekszik az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke és a kisebbségi ombudsman abban a kérdésben, hogy miképpen jelennek meg a kisebbségek a sajtóban. Erről Majtényi László és Kállai Ernő közös sajtótájékoztatón számolt be.

Az ORTT egyik legfontosabb feladatának tartja Majtényi László, a testület új elnöke a kisebbségek jogainak védelmét. "Természetesen nem arról van szó, hogy az előítéletes megnyilvánulás, a gyűlöletbeszéd is száműzhető, vagy száműzendő lenne, hanem arról, hogy jogsértés, ha a média az ilyen megnyilvánulásokra adott pillanatban és általában is nem ad választ" - hangsúlyozta.

Kállai Ernő arról beszélt, hogy kétféle sérelem érheti a kisebbségeket a sajtóban. Az egyik, hogy teret kapnak ugyan, de olyan "rossz" időpontokban, amikor senki sem látja-hallja őket, a másik pedig a gyűlöletkeltő tartalmak megjelenése.

Ez utóbbival egyre gyakrabban találkozik a kisebbségi ombudsman, és a műsorok elemzése után fontosnak tartja a cselekvést, maga azonban szűk hatásköre miatt nem folytathat vizsgálatot a magántulajdonú tévék-rádiók, újságok jogsértése esetén. Az ORTT viszont megteheti ezt.

Ha megszületik a mindkét fél által szükségesnek tartott megállapodás, akkor a kisebbségi ombudsmani hivatal jelzésére az ORTT cselekszik. Majtényi László szerint elég jó eszközök vannak a kezükben: a figyelmeztetéstől a milliós bírságokon át a végső eszközig: a műsorszolgáltatási jog megszüntetéséig.

Kállai Ernő elmondta: a gyűlöletkeltő, előítéletes tartalmak nemcsak a televíziókban jelennek meg, bár azok keltik a legnagyobb figyelmet: "Az írott sajtó esetében tapasztaltunk valamiféle gátszakadást. Ennél azért egy kicsit árnyaltabb a társadalom működése és a társadalom képe is. Természetesen leginkább a romákkal szembeni előítéletesség sajtóbeli megjelenése feltűnő" - hangsúlyozta.

Kállai Ernő kifogásolta például a cigánybűnözés kifejezés ismételt felbukkanását. Hozzátette: az elszabadulni látszó folyamatoknak most kellene megálljt parancsolni, mert nem lehet tudni, hol a vége.

Példaként elmondta: januárban még viccelődtek azon, hogy melyik kisebbség lesz az, amelyen a társadalmi gondokat legközelebb megpróbálják egyesek "leverni", de később ez komolyra fordult, amikor megjelent egy sváb- bűnözésről szóló blog.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×