eur:
389.73
usd:
361.95
bux:
68469.82
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"A mai gyermekek érezhetően agresszívabbak"

Nemrég életveszélyes sérüléseket szerzett egy egri köziskolás diák, mert egy társa megütötte. Az elmúlt hónapokban számos olyan esetről számolt be a sajtó, amelyben agresszív diákok bántották tanárukat vagy egy másik gyermeket. A gyermektársadalomban érezhetően megnőtt az agresszivitás, de a szorongás, a depresszióra való hajlam is - mutatott rá az esetek kapcsán Ranschburg Jenő gyermekpszichológus.

Nemcsak a média kapja fel az iskolai agresszióról szóló eseteket, ezek valós problémát jelentenek. A mai gyermekek érezhetően agresszívabbak, mint a korábbi generációk voltak, és fiatalabb korban várnak erőszakossá - mondta az InfoRádióban Ranschburg Jenő gyermekpszichológus, aki szerint mindezért nem lehet kizárólag az erőszakos filmeket felelőssé tenni.

Mint mondta, a televízióból vagy a moziból áradó agresszió csak kis mértékben befolyásolja a gyermekek viselkedését.

A probléma gyökere a társadalmi értékrend széthullásában keresendő, abban, hogy a gyermekeket gyakran hagyják magukra, így nincs kapaszkodójuk. Mindez nemcsak az agressziót növeli; a fiatalok között egyre többen szoronganak és lesznek depressziósak.

Ranschburg Jenő szerint megoldást jelenthet a kortársak segítsége, hiszen a gyermekek problémáját a leggyakrabban társai veszik észre, az iskolában és az iskolán kívül is. A pedagógusok kiválaszthatják azokat a gyermekeket, akik családi hátterük és tulajdonságaik miatt alkalmasak lehetnek a mediációs programokban való részvételre.

Mint mondta, emellett a pedagógusok képzésében erősíteni kellene a pszichológia oktatását, és a szülőket is hatékonyabban lehetne bevonni a problémamegoldásba.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×