eur:
389.55
usd:
361.69
bux:
68437.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Képesek lesznek szabályozni az emberi bioritmust

Brit tudósok felfedeztek egy olyan molekulát, amely főszerepet játszik az ember bioritmusának szabályozásában. A szakemberek azt remélik, hogy képesek lesznek a több műszakban dolgozók és az időzónák között gyakran repülők számára hasznos készítményt kifejleszteni.

A Cambridge-i Egyetem szakemberei egerekkel folytatott kísérletek során fedezték fel, hogy a cAMP jelű közönséges üzenetvivő molekula nagy szerepet játszik a szervezet életritmusának szabályozásában.

Ez utóbbi számos alrendszert befolyásol, az alvástól az anyagcserén át a viselkedéstől. A szokásos bioritmus megbomlásának súlyos következményei vannak, egyebek mellett alvási rendellenességek, szívproblémák, depresszió, rák és idegrendszeri elváltozások.

Normális esetben a napi ciklus kezdetén - amely általában a reggeli ébredés - egyes gének bekapcsolnak és olyan fehérjéket termelnek, amelyek aztán a ciklus végén kikapcsolják ezeket a géneket. A fehérjék lebomlanak az éjszaka alatt, így reggel kezdődhet az egész elölről.

A tudósok azt figyelték meg, hogy a cAMP nagy szerepet játszik a fehérjék mennyiségének szabályozásában, így a bioritmus kialakításában is.

A kutatást vezető szakember elmondta: tapasztalataik szerint a cAMP-ot könnyű szabályozni különböző gyógyszerekkel és hatóanyagokkal, ami esélyt kínál arra, hogy a több műszakban dolgozók és az időzónák között repülők könnyebben alkalmazkodjanak a váltáshoz.

Michael Hastings ugyanakkor úgy becsülte, hogy körülbelül 15-20 évre van még szükség a készítmény kifejlesztéséhez.

A Norwich-i Egyetem alvásszakértője emellett a arra hívta fel a figyelmet, hogy a bioritmus egy rendkívül összetett rendszer, nagyon veszélyes mesterségesen befolyásolni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×