eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hogyan lehet megállítani a népességfogyást?

A népesedéspolitikáról egyeztettek szakemberek a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület budapesti konferenciáján. A kereszténydemokrata Harrach Péter, volt szociális és családügyi miniszter nemzeti sorskérdésnek nevezte a demográfiai helyzetet.

Az ellenzéki politikus bírálta a Gyurcsány-kormányt, amiért az - mint fogalmazott - a megélhetési gyermekszülést ösztönzi.

Martonyi János, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke azt hangsúlyozta, hogy a népességgyarapodás erősíti egy ország pozícióját a nemzetközi versenyben, a népességfogyás pedig komoly hátrányt okoz.

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy 1900 és 2007 között 35-ről 15 százalékra csökkent a gyermekek aránya a magyar társadalomban. Szerinte a rossz demográfiai adatok összefüggésben vannak azzal, hogy a korábbiaknál jóval több család bomlik fel és egyre kevesebben házasodnak.

Az InfoRádió által megkérdezett közgazdász szerint a családbarát adózás bevezetése segítheti a népesedési kérdés megoldását.

Cséfalvy Zoltán úgy véli: nemcsak az adózási rendszer módosítására, hanem új munkahelyek létrehozására is szükség van. A szakember ugyanakkor megjegyezte: nem csak Magyarországon születik évről évre kevesebb gyerek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×