eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csaba László: Csak a drasztikus változtatás hozhat érdemi eredményt

A Magyar Nemzet által a kereseti adatok kapcsán megszólaltatott közgazdász szerint a gazdasági problémákat csak akkor lehetne orvosolni, ha egy olyan kormány állna fel, amely ezek megoldására felhatalmazást kapott. Lapszemle.

Kilenc hónapja nem fordult elő, hogy az eurót 247 forinton jegyezték volna, ám pénteken rohamosan erősödött a magyar valuta, miután a jegybank alelnöke a kamatemelési sorozat lezárásának az eshetőségét említette. A pénteken publikált béradat is megnyugtató, nem látszik veszélyeztetni az inflációs pályát - fogalmaz a Népszabadság.

A Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint első három hónapban a versenyszférában 11 százalékos keresetnövekedés mutatható ki, míg a költségvetési szektorban a bérek 0,7 százalékkal visszaestek. Összességében a bruttó bérek 6,5 százalékkal nőttel, a reálkeresetek ugyanakkor 6,5 százalékkal csökkentek.

Elemzők az egy-egy havi adatok alapján óvatosan igyekeznek mérlegelni a helyzetet. Barcza György, a K & H vezető közgazdásza szerint megnyugtatóak a számok, inkább a februári kiugrás volt a kivétel, máskülönben tavaly nyár óta a trend lassulását figyelhetjük meg.

A Magyar Nemzet a reálbércsökkenés kapcsán úgy fogalmaz: a tavalyi időszakhoz képest most 0,7 százalékkal tudunk kevesebbet vásárolni a bérünkből, mint tavaly. A napilap hozzáteszi: ilyen helyzetben csakis az adó- és járulékcsökkentés jelenthetné a megoldást.

Csaba László közgazdász szerint a gondokat csak akkor lehetne orvosolni, ha egy olyan kormány állna fel, amely ezek megoldására felhatalmazást kapott. Hangsúlyozta: nagyon jelentős mértékű adó- és járulékteher csökkentésre van szükség, mivel csakis drasztikus változtatásokkal lehet érdemi javulást elérni.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×