eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Gyurcsány már látja a fényt - a nap legfontosabb hírei

Visszaállítaná az ápolás rangját az egészségügyi miniszter, a kormányfő szerint felfelé tart a gazdaság, összegyűlt az elegendő számú aláírás az egészségügyi privatizáció elleni népszavazáshoz - a nap hírei.

Bizalmat építene

A szakképzés újragondolását tartja szükségesnek az ápolás rangjának visszaállítása érdekében az egészségügyi miniszter. Székely Tamás az Ápolók Nemzetközi Napján hangsúlyozta: csak olyan intézkedéseket kezdeményez, amelyeket a társadalom és a szakma is támogat. A miniszter azt mondta: a bizalom helyreállítását tartja a legfőbb célnak, a szakmán belül, valamint a dolgozók és a betegek között. A Semmelweis Egyetem főnővére a rendezvényen arról beszélt: reméli, hogy az ápolás ismét anyagilag is megbecsült, igazi karriert kínáló szakmává válhat. Csetneki Julianna csütörtökön az InfoRádióban azt mondta: Magyarországon már a betegek életét veszélyezteti az ápolóhiány, ezért továbbra is fontosnak tartja kormánybiztos kinevezését a területre.

Nem lesz leépítés

Nem tervez a közszférát érintő létszámcsökkentést az idén a kormány - mondta a Miniszterelnöki Hivatal vezetője. Kiss Péter a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének budapesti kongresszusán hozzátette: a bérek várhatóan megőrzik reálértéküket az ágazatban.

Gyurcsány bizakodó

A kormányfő szerint az első negyedévi növekedési, illetve inflációs adatok alapján a több mint egy éve tartó trend megfordulni látszik. Gyurcsány Ferenc internetes naplójában azt írta: az eddig csökkenő ütemű növekedés átváltott növekvő üteműre, és a költségvetési megszorítás kapcsán lelassult magyar gazdaság már inkább bizakodásra ad okot. A miniszterelnök hozzátette: idén a jövedelmek és a nyugdíjak reálértéke is növekedni fog, és ez igaz a fogyasztásra is: az emberek - szerinte - többet tudnak vásárolni keresetükből, nyugdíjukból.

Átalakítana

Az adórendszer átalakítását szorgalmazta a leendő Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetője. Bajnai Gordon az InfoRádióban azt mondta: olyan módosításokra van szükség, amelyek az egyensúly megtartása mellett növelik a versenyképességet és bővítik a foglalkoztatást. A Fidesz szerint értelmetlenek voltak a versenyképesség javítása érdekében hozott eddigi kormányzati intézkedések. Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióigazgatója azt mondta: minden perc, amit a Gyurcsány-kormány a hatalomban tölt, milliárdos károkat okoz az országnak. A politikus idézte az egyik svájci intézet felmérését, amelyben a versenyképességi rangsorban Magyarország a 38. helyen áll; ez három pozícióval rosszabb, mint tavaly.Felsrófolják

Agresszív mértékben, húsz dollárral emelte az idei átlagos nyersolaj-árfolyamra szóló előrejelzését az egyik vezető londoni befektetési csoport. A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató emiatt jelentősen rontotta az importra szoruló feltörekvő gazdaságokra, köztük Magyarországra érvényben tartott inflációs prognózisát is. A befektetési csoport szakértői az idei magyarországi éves átlagos inflációra adott jóslatukat az eddigi 5,8 százalékról 6,1 százalékra emelték.

Sok hűhó - semmiért?

Egyeztetni szeretne a fuvarozók szervezeteivel az üzemanyagárak növekedésének megakadályozásáért a Fidesz. Fónagy János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban azt mondta: közösen kellene megoldást találni a drasztikus üzemanyagár-emelkedés megfékezésére. Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke válaszában megismételte: a kormánynak nem áll szándékában változtatni a jövedéki adó mértékén.

Dupláztak

Összegyűlt a szükséges számú aláírás az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozásáért kezdeményezett népszavazáshoz - közölte az Országos Választási Iroda vezetője. Rytkó Emília az InfoRádióban azt mondta: a szükséges 200 ezer helyett több mint 400 ezer aláírás volt érvényes, az eredményről hétfőn tájékoztatják az Országos Választási Bizottságot. A referendumot várhatóan ősszel tarthatják meg.

Divatos múzeumok

Budapesten tanácskozik a világ legnagyobb múzeumainak vezetőit tömörítő, úgynevezett Bizot-csoport. A Szépművészeti Múzeum meghívására 31 európai intézmény vezetője egyeztet egyebek mellett az állami finanszírozás kérdéseiről, az internetes megjelenés lehetőségeiről és a műtárgyak nemzetközi kölcsönzésével kapcsolatos jogi védelemről. Hiller István oktatási és kulturális miniszter az ülésen azt mondta: Magyarországon ma divat múzeumba járni.

Újabb szennyezés

Bélapátfalván ismét olajjal szennyezett anyagokat talált az egykori cementgyár és mészkőbánya területén a település önkormányzata; a testület környezetkárosítás miatt feljelentést tett. Ferencz Péter, a város polgármestere emlékeztetett arra, hogy tavaly olajos hordókat találtak a bánya területén.

Új törvény ősszel

Várhatóan ősszel kerül a parlament elé a Magyar Tudományos Akadémiára vonatkozó törvény módosítása - közölte az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin azután beszélt erről, hogy fogadta Pálinkás Józsefet, az akadémia új elnökét.

Végső nyugalom

Újratemetik eredeti sírhelyébe Janus Pannoniust, miután bizonyossá vált, hogy 1991-ben a humanista költő csontvázát találták meg a pécsi székesegyház altemplomában. Kárpáti Gábor régész az InfoRádióban elmondta: a sírhely, a benne talált kátrány és pápai bulla, illetve az antropológiai vizsgálatok is megerősítették, hogy a XV. századi püspök és költő nyugszik a sírban.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×