eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Gyászosak a magyar szegények életkilátásai

A magyar lakosság harmada mélyszegénységben él, és ez nemcsak az érintettek létét, de az egész társadalom normális fejlődését veszélyezteti - állítja a Magyar Szociális Fórum mozgalom szervezője. Az egyik legnagyobb gond a depresszió, a kormány mégis úgy döntött, hogy nincs szükség az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetre. A mozgalom új társadalompolitikát tart szükségesnek.

Három és fél millióan élnek Magyarországon a létminimum alatt, vagy ennek a küszöbén - mondta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője. A létminimum összegét 2006 óta változatlanul 60.128 forintban tartják nyilván.

Az egy főre jutó összeg a számítások szerint mintegy 40 ezer forint, ez jelentősen elmarad az egészséges táplálkozás, vagy például a ruházkodás szükségleteitől.

Az elszegényedés kísérőjelensége az egészségi állapot idő előtti megromlása, és a korai halálozás rendkívül magas aránya - mondta Simó Endre. A szívinfarktus aránya például háromszor magasabb a szegények körében, mint a gazdagok között. A megélhetési gondok miatt kialakuló krónikus stressz jelenti a legsúlyosabb veszélyforrást.

A szegénységgel összefüggő jellegzetes tünet, hogy nem fordulnak orvoshoz. A depresszióban szenvedő szegények közül alig 20 százalékot kezelnek. Ebből egyes politikai és kormánykörök azt a következtetést vonták le, hogy nincs szükség az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetre vagy az Addiktológiai Intézetre. Ez teljesen hibás következtetés, ugyanis a súlyosbodó társadalmi torzulásokra új társadalompolitikával kell válaszolni - vélekedett Simó Endre.
 
Fontos lenne, hogy az érintetteket munkához és megélhetéshez juttassák, legyen reális a létminimum összege, és mindenki számára legyen biztosítva a létfenntartás minimuma - hangoztatta a Magyar Szociális Fórum szervezője.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×