eur:
389.6
usd:
364.5
bux:
68197.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Vizi E. Szilveszter: "Legyen bátrabb mint amilyen én voltam"

Legyen bátrabb, mint amilyen én voltam - üzeni a Magyar Tudományos Akadémia leköszönt elnöke frissen megválasztott utódjának. Vizi E. Szilveszter a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben folytatja hat éve felfüggesztett kutatómunkáját. A leköszönt elnök úgy fogalmazott: boldog hogy visszatérhet hobbijához, az agykutatáshoz.

Milyen érzésekkel távozik az elnöki posztról?

Vegyesek az érzéseim, de elsősorban a boldogság és az elégedettség érzése uralkodik rajtam. Az elmúlt hat év a magyar történelemnek egy nehéz időszaka volt, az Akadémia mégis sikeres lett: elismerte a hatalom, a politika, de elismerte a közvélemény is.

Mit csinált volna másként?

Sok dolog volt, amit lehetett volna jobban csinálni, nem sikerült például az Akadémiáról szóló törvényt keresztülvinni. De sikeresen fordultunk a társadalom felé, itt a Mindentudás Egyetemére gondolok vagy a világ tudóstalálkozójára.

Ezekben a jövőben is részt fog venni?

Hogyne. Maradok változatlanul a világ tudóstalálkozójának elnöke, elfogadva a kritikákat - amelyek jogosak voltak -, hogy a tudóstársadalom ne egy elefántcsonttoronyból nézze, mi történik kint a világban. Abban a világban, amelyre az jellemző, hogy egy felfedezés néhány év alatt terméké válik.

Milyen tanácsot ad az utódjának?

Elsősorban azt, hogy bátrabb legyen, hogy rögtön az elején indítsa el a reformokat, amelyeket fontosnak tart. Én először várakozó álláspontra helyezkedtem, és csak később kezdtem bele a reformokba. Azonnal bele kellett volna kezdeni, mert kiderült, hogy nem volt rá elég időm. De a reformok elindultak, ezekhez pedig hátszélként a Magyar Tudományos Akadémiát, a tudományosságot ért kritikát használtam.

Azt mondta, hogy még az új elnök megválasztása napján kiköltözik a szobájából, átadja az irodáját. Ez azt jelenti, hogy szerdán már nem ide jön dolgozni?

Nem, szerdán már az intézetbe megyek, ahol van egy nagy kutatócsoportom.

Ez a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet.

Igen. Ebben az intézetben kiváló, egészen kivételes tehetségek vannak, az ő továbbnevelésük az egyik fő feladatom. És egy csomó tudományos kérdést meg kell oldanom. Az emberi agy működésében jelen lévő úgynevezett nem szinaptikus közlekedési, kommunikációs rendszerekről szóló elméletem az egész világon elfogadottá vált, de ezen a területen még nagyon sok feladatom van. De boldog vagyok, hogy visszamegyek oda, amit a legjobban szeretek, ami a hobbim: ez a kutatás.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×