eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Pálinkás József lett az MTA elnöke - a nap legfontosabb hírei

Elsöprő többséggel Pálinkás József akadémikust, a Debreceni Egyetem rektorhelyettesét választották meg a Magyar Tudományos Akadémia elnökének. A tisztújító közgyűlés új főtitkárrá Németh Tamás akadémikust, az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutató Intézetének igazgatóját választotta.

Az új elnök azt mondta: a magyar közélet legelismertebb intézményének vezetőjeként az új akadémiai törvény elfogadtatásáért, a magyar tudományos kutatás versenyképességének növeléséért kíván tevékenykedni. Pálinkás József bejelentette: azonnali hatállyal lemondott fideszes párttagságáról és parlamenti képviselői mandátumáról. Vizi E. Szilveszter leköszönő elnök beszédében sikernek nevezte, hogy az elmúlt 6 évben megőrizték az MTA autonómiáját, stabil költségvetést alakítottak ki, az intézmény jelentős nemzetközi tényezővé vált.

Nem támogatja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Baka András kinevezését a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. A testület zárt ülésen, titkos szavazással döntött az ügyben. Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője azt mondta: Sólyom László államfő továbbra is úgy véli, hogy Baka András a legmegfelelőbb a főbírói tisztségre. A jelöltről az Országgyűlés dönt. Korábban a Fidesz és a KDNP is azt közölte: kész támogatni Baka András kinevezését, ha azzal az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is egyetért. Az SZDSZ nem támogatja a jelöltet; a liberális párt azt közölte: elismeri Baka András szakmai tudását és az Emberi Jogok Európai Bíróságánál végzett munkáját, de a jelölt eddigi bírói tevékenysége nem Magyarországhoz kötődik. Az MSZP-frakció két hét múlva, az MDF képviselőcsoportja a jövő héten alakítja ki álláspontját az ügyben. Lomnici Zoltánnak június 26-án jár le hatéves mandátuma; az államfő már korábban közölte, hogy nem jelöli újra a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára.

Megbízott vezetőként Rendek Vilmát, a Fővárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatóját nevezte ki az OEP élére az egészségügyi miniszter. Molnár Barbara, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője közölte: Rendek Vilma megbízatása addig tart, amíg pályázaton el nem dől, hogy ki lesz az új főigazgató.

Az év végéig járnak a személyvonatok azon a 12 alacsony forgalmú vasútvonalon is, ahol eredetileg május végéig szólt a megbízás - közölte a gazdasági és közlekedési miniszter. Szabó Pál azt mondta: a döntés oka, hogy a kormányzati struktúra változása miatt nem maradt elég idő az egyeztetésre az érintettekkel. Korábban a Fidesz felszólította a kormányt, hogy ne zárjon be újabb vasúti mellékvonalakat. Fónagy János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy vélte: a kormány a vidéken élő emberek érdekeivel szemben cselekszik a magyarországi mellékvonalak tudatos ellehetetlenítésével, majd megszüntetésével. --Budai Bernadett kormányszóvivő válaszában azt közölte: a kabinet szándéka, hogy magas színvonalú, hatékony közösségi közlekedést teremtsen.

Ismét nem született megegyezés a BKV vezetősége és a szakszervezeteket között. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője elmondta: a munkabeszüntetés idején nyújtandó elégséges szolgáltatás mértékéről csütörtökön folytatódik a tárgyalás. Hangsúlyozta: meghirdetik a több napos sztrájkot, ha 2-3 hét múlva sem állapodnak meg a követelésekről. A szakszervezetek továbbra is a BKV gazdasági helyzetének megnyugtató rendezését várják a főváros és az állam bevonásával, továbbá a paraméterkönyv visszavonását, a tervezett létszámleépítés leállítását és a munkakörülmények javítását követelik.

Mianmarba utazott a Baptista Szeretetszolgálat Speciális mentőcsapata. A dél-ázsiai országban a legújabb adatok szerint már több mint 22 ezren vesztették életüket a hétvégi ciklon miatt, 41 ezer embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A trópusi vihar tengeri árhullámot is okozott, amely a szárazföldre benyomulva 3 és fél méter magasságban árasztotta el a mélyen fekvő deltavidéket. Az ENSZ tájékoztatása szerint az áradás elmosta az utakat, ledöntötte az áram- és telefonvezetékeket. A természeti csapás miatt hajléktalanná vált emberek száma elérheti az egymilliót. A dél-ázsiai országban a ciklon pusztítása miatt csak részlegesen tartják meg szombaton a népszavazást az új alkotmányról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×