eur:
389.49
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Csúszik, de nem késik" a magyar EU soros elnökség szervezése

Magyarország jövőre megjelölheti az euróbevezetés céldátumát - mondta a külügyminiszter a parlament európai ügyi bizottsága előtt. Göncz Kinga elmondta, a klímaváltozás, a hétéves uniós költségvetés, a bevándorlás, a bővítés, a szomszédságpolitika és a Lisszaboni Stratégia áll majd a 2011-es magyar uniós soros elnökség programjában. A szervezési munka elindítása "csúszik, de nem késik" - vélekedett a külügyminiszeter.

A külügyminiszter szerint, ha Magyarország jövőre teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat, a kabinet 2009 után megjelölheti a közös fizetőeszköz bevezetésének céldátumát.

Göncz Kinga arról nem beszélt, hogy a kormány a feltételek teljesítése után még mennyit akar várni, így továbbra sem tudni, hogy mikor vehetjük át a közös fizetőeszközt.

Göncz Kinga elmondta: az euró bevezetése majdnem minden országban okozott inflációt, rótt terheket a lakosságra. Nekünk, túl azon, hogy kitűzzük a céldátumot, figyelembe kell venni azokat a tapasztalatokat, amelyek addigra több tagországnak a rendelkezésére fognak állni.

Már idén is zajlik a felkészülés 2011 első félévére, amikor Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke. A közösség minden tagállama betölti a pozíciót, rotációs rendszerben, a soros elnök foként az adott félév napirendjét alakítja ki, valamint egyebek mellett szervezi, és helyt ad a miniszteri és államfői csúcstalálkozóknak.

Göncz Kinga a bizottsági ülés után az InfoRádió kérdésére azt mondta, kiválasztották azokat a munkatársakat, akik részt vesznek a munka irányításában. 700-800 között lesz a számuk, őket az elnökség ki fogja vonni a napi munkából, tehát szükség lesz több száz olyan munkatársra, aki tud majd segíteni nekik az előkészítésben, részben az ő munkájuknak egy részét át tudja venni.

Bár a kabinet év elejére ígérte, csak ősszel kezdődik a szakértőjelöltek képzése, főként francia nyelvre és uniós ismeretekre tanítják majd a munkatársakat.

Göncz Kinga szerint csúszás van, de késés nincs. A magyar féléves elnökség prioritásai közé tartozik egyébként a szomszédságpolitika, a klímaváltozás elleni harc, a következő hétéves költségvetés előkészítése, a bevándorlás- és bővítéspolitika, valamint a Lisszaboni Stratégia érvényesítése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×