eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az OIT nem támogatja a jelöltet a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára

Nem támogatja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Baka András kinevezését a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. Bárándy Gergely, a testület szocialista tagja az InfoRádiónak elmondta: az OIT csak véleményt nyilvánít, a döntés a parlament kezében van.

Az OIT titkos szavazással döntött arról, hogy nem tartja alkalmasnak Sólyom László köztársasági elnök jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. A szavazás előtt kérdéseket tettek fel a jelöltnek, és mindenki a válaszok tükrében döntötte el, hogy Baka András megfelel-e vagy sem a pozíció betöltésére - mondta Bárándy Gergely az InfoRádiónak.

Az OIT szocialista tagja hozzátette: a testület működési szabályzatának értelmében nem adhat felvilágosítást arról, hogy milyen kérdések és válaszok hangzottak el a zárt ülésen, és hogy milyen arányban voksoltak a tagok.

Bárándy Gergely elmondta: az OIT a döntésről már tájékoztatta az államfőt és az Országgyűlés elnökét. Véleménye szerint Sólyom László újra, egyeztetés nélkül fogja előterjeszteni jelöltjét. Az ügyvéd azonban hozzátette: a testület csak véleményt nyilvánít a jelölt alkalmasságáról, a döntés a parlamentet illeti meg, így csak az országgyűlés elutasítása után lép életbe a köztársasági elnök jelöltállító kötelezettsége.

Korábban az MDF és a Fidesz is jelezte: megvárják az OIT döntését és csak ezt követően alakítják ki álláspontjukat arról, hogy támogatják-e a jelölt megválasztását. Az MDF jövő heti frakcióülésén hozza meg döntését. Az MSZP két hét múlva dönt arról, hogy támogatja-e Sólyom László jelöltjét.

Az SZDSZ hétfői közleményében azt írta: nem támogatja Baka András jelöltségét. Döntésüket azzal indokolták, hogy habár elismerik a jelölt szakmai kvalitásait és az Emberi Jogok Európai Bíróságánál végzett munkáját, nem mehetnek el amellett a tény mellett, hogy a jelölt eddigi bírói tevékenysége nem Magyarországhoz kötődik, és bírói szakvizsgával sem rendelkezik.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×