eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A munkateszt okozhatta Lamperth bukását - lapszemle

Lamperth Mónika leváltásának hátterében az áll, hogy a tárcavezető "szabotálta" a szociális segélyezési terveket, mert azokkal nem ért egyet - írja a Népszabadság. Lapszemle.

A Népszabadság úgy tudja, Lamperth Mónika leváltásának hátterében az húzódik meg, hogy a tárcavezető "szabotálta" a szociális segélyezési terveket, mert azokkal nem ért egyet.

Mint ismeretes, Gyurcsány Ferenc több fórumon is megerősítette, hogy a munkaügyi minisztert azért mentette fel, mert az MSZP vezetésében szükség van egy jól szervező, erős politikai mandátummal rendelkező politikusra, aki a párt ügyeivel foglalkozik. Erre a munkára Lamperth Mónikát tartja alkalmasnak.

A Népszabadság szerint azonban Lamperth menesztésének hátterében valójában az áll, hogy a szociális segélyezési gyakorlatról alapvetően más elképzelései vannak, mint a miniszterelnöknek. Gyurcsány Ferenc ugyanis munkára kötelezné a segélyen lévőket. A módosítások azonban kevés kivétellel kedvezőtlenül érintik a munkanélküliek többségét, sőt az önkormányzatokat. Lamperth Mónika vélhetően ezért is a munkavállalásra ösztönző programokat bővítené elsősorban, s kiemelt célnak tartja, hogy a munkára képes és hajlandó rendszeres szociális segélyben részesülők a korábbiaknál fokozottabb mértékben vegyenek részt valamilyen közfoglalkoztatási formában. Ennek jegyében hirdette meg a munkateszt bevezetését. Lamperth szerint a helyes az, hogy a segély előtt kipróbálják, valaki alkalmas-e arra, hogy dolgozzon vagy sem.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy sorban nyernek el sok millió forintos támogatásokat a balliberális holdudvarhoz köthető cégek és médiumok a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázatain, illetve a kulturális miniszter személyes keretéből. Közülük is kiemelkedik a Mozgó Világ című balliberális folyóirat, amely évek óta kiválóan szerepel az NKA pályázatain. A lap legutóbb februárban kapott hárommilliós támogatást az NKA egyik tenderén. Külön érdekesség, hogy a havilap főszerkesztője, P. Szűcs Julianna maga is tagja az NKA képzőművészeti kollégiumának, ráadásul a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottságának MSZP-s külső tagjaként is tevékenykedik.

Az Index beszámol arról, hogy meghatározatlan időre leállt a hazai őssejtbiznisz második legnagyobb cége. A magát a köldökvérminták itthoni tárolásának előnyeivel reklámozó Zelion Õssejt Kft.-nek éppen az itthoni tárolóval, a hosszú távú hűtését végző állami intézettel gyűlt meg a baja. A cég és a felszámolás alatt álló Országos Gyógyintézeti Központ együttműködése megszűnt, de erről az érdeklődő ügyfelek még nem kaptak felvilágosítást.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×