eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Öt miniszter tett esküt - a nap legfontosabb hírei

A Parlamentben letette miniszteri esküjét a Gyurcsány-kormány öt új minisztere: Szűcs Erika, Szabó Pál, Szabó Imre, Székely Tamás és Molnár Károly.

Letette az esküt az Országgyűlésben a Gyurcsány-kormány öt új minisztere. Gyenesei István leendő önkormányzati miniszter csak a kormányszerkezet átalakításának törvénybe foglalása után teheti le az esküt, ami várhatóan még két hetet vesz igénybe, Bajnai Gordonnak pedig, aki az újonnan megalakuló nemzeti, fejlesztési és gazdasági tárca vezetője lesz, nem kell esküt tennie, mivel jelenleg is miniszter. Szűcs Erika, az MSZP választmányának elnökhelyettese szociális és munkaügyi miniszter, Szabó Pál, a Magyar Posta korábbi vezérigazgatója a szintén most létrejövő közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárca vezetője, Szabó Imre, az MSZP Pest megyei elnöke környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár eddigi főigazgatója pedig egészségügyi miniszter lesz. Letette az esküt Molnár Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora is, aki a tudománypolitikáért, a kutatás-fejlesztésért és a technológiai innovációért felelős tárca nélküli miniszteri posztot kapja.

A Fidesz frakcióvezetője szerint nemzeti konszenzusra van szükség, hogy az ország kilábaljon a gazdasági válságból. Navracsics Tibor úgy vélte: ennek a miniszterelnök személye az akadálya, mert elveszítette a hitelességét, és senki nem hisz a kisebbségi kormányzásban. Az ellenzéki politikus azt mondta: hitelességre, kiszámíthatóságra és stabilitásra kellene építeni az ország jövőjét, de ezek az alapfeltételek szerinte hiányoznak Magyarország politikájából. A kormányfő válaszában arról beszélt, hogy Magyarországon az elmúlt hat évben a nyugdíjak átlagos értéke 40, az átlagkereset 30 százalékkal nőtt, a családtámogatásra fordítható összegek pedig megduplázódtak. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: lehet, hogy ez a Fidesz számára jelentéktelen dolog, szerinte viszont értékelhető teljesítmény.

A Fidesz és a KDNP kész támogatni a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára jelölt Baka András kinevezését, ha azzal az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is egyetért. Az SZDSZ közölte: nem támogatja a jelöltet. Navracsics Tibor, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője a frakciószövetség ülése után elmondta: sem politikai, sem szakmai kifogás nem vetődött fel a jelölttel szemben, az SZDSZ ugyanakkor azt közölte: elismeri Baka András szakmai kvalitásait és az Emberi Jogok Európai Bíróságánál végzett munkáját, de a jelölt eddigi bírói tevékenysége nem Magyarországhoz kötődik, és bírói szakvizsgával sem rendelkezik. Az MSZP-frakció két hét múlva, az MDF képviselőcsoportja a jövő héten alakítja ki álláspontját az ügyben.

Rendben lezajlottak a középiskolákban a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségik, rendkívüli esemény sehol sem történt - közölte az oktatási minisztérium. A tárca vezetője korábban sikeresnek nevezte a kétszintű érettségi rendszert. Hiller István szerint a 2005-től hatályos szabályok alapján igazságosabbá és kiszámíthatóbbá vált a vizsga- és felsőoktatási felvételi rendszer. Az érettségi vizsgák kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak; a vizsgaidőszak június 27-én ér véget az összesen 125 ezer 500 diák számára.

A héten biztosan nem sztrájkolnak a BKV munkavállalói - közölte a sztrájkbizottság egyik szóvivője a hétfői tárgyalások után. Nemes Gábor hangsúlyozta: a további lépésekről annak függvényében döntenek, hogy milyen eredménnyel zárulnak az egyezetések. Hozzátette: egy esetleges munkabeszüntetés meghirdetésénél figyelemmel lesznek az érettségiző diákok igényeire, és arra, hogy minél kisebb gondot okozzanak nekik.

Ismét eredménytelenül zárult az egyeztetés a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a MÁV között az érdekképviselet követeléseiről, illetve a még elégséges szolgáltatásról. A tárgyalást május 14-én folytatják.

A benzin literenkénti árát 3, a gázolajét pedig négy forinttal emeli a MOL szerdán éjféltől. A holtankoljak.hu szerint az árváltozás után a lakosság már csak elvétve találkozhat majd 300 forint alatti literenkénti benzinárral, míg a gázolajért jellemzően 315 forint feletti árat kell fizetni.

Felfüggesztette a versenyfelügyeleti vizsgálatot az Európai Bizottság az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalatnak a MOL felvásárlását célzó tervei ügyében. A brüsszeli testület szóvivője közölte: azért állították le az eljárást, mert az egyik féltől nem kapták meg időben a kért tájékoztatást. Jonathan Todd nem közölte, melyik érintettről van szó, de sajtóértesülések szerint az OMV késik az adatszolgáltatással. Az Európai Bizottság szóvivője jelezte azt is, hogy amint a kért információ megérkezik, a vizsgálat újraindul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×