eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Már a jövő héten módosulhatnak a szavazati arányok az ORTT-ben

A kormánykoalíció felbomlásával változik az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szavazási rendszere; az eddig alkalmazott tizennegyedek helyett kilencedekben számolják a voksokat, amelyeknek négykilencednyi részével az egyetlen kormánypárti tag rendelkezik.

A médiahatóság szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: függetlenül attól, hogy az elnök részt vehet-e az adott szavazásban, a kormányoldal és a többi képviselőcsoport delegáltjainak egyenlő arányban kell osztozniuk a szavazatokon; márpedig május elsejétől "egyetlen kormánypárti képviselőcsoport lesz, az ellenzékiek száma pedig eggyel nő", azaz négyre emelkedik.

Mindebből az következik, hogy az ellenzéki tagok és az elnök szavazata egy-egy, az egyetlen kormánypárti - Ladvánszky György (MSZP) - voksa pedig négykilencednyi súllyal esik a latba.

Mivel az egyszerű többséghez öt-, a kétharmadoshoz legalább hatkilencedes szavazat szükséges, az erőviszonyokból az következik, hogy a szocialista delegáltnak elég egy, illetve két tagtársát a maga oldalára állítania ilyen ügyekben.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény a médiahatóságnál azt írja elő, hogy minden képviselőcsoport egy (ha egyetlen kormánypárti frakció van, az két) tagot küld, de a két oldalnak egyenlő voksaránnyal kell rendelkeznie; a közrádió és a két köztévé esetében pedig a tagok számának kell egyeznie.

Ennek alapján a közeljövőben a Magyar Rádió és a Magyar Televízió kuratóriumába négy-négy, a Duna Televízióéba két tagot kellene választani, az ORTT-t pedig egy személlyel kell kiegészíteni.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×